Problemi s pražnjenjem creva, koji se još nazivaju i „lenja creva" u medicini se opisuju nazivima opstipacija i konstipacija. Često se ta dva naziva koriste naizmenično. Opstipacija je naziv za izostanak spontanog pražnjenja creva, a konstipacija je stanje kada osoba ima retke, tvrde, oskudne i suve stolice, ali i promenu u rutini pražnjenja creva, vrlo često praćenu osećajem nepotpunog pražnjenja.

Veliki broj ljudi zanima da je "hrana bogata vlaknima" koja, osim blagotvornog delovanja na zdravlje uopšte, rešava probleme vezane uz opstipaciju, ima uporište u naučnim radovima?

Yang i saradnici proveli su pregled literature kako bi analizirali imaju li prehrambena vlakna uticaj na konstipaciju. Pronašli su 5 studija koje su odgovarale kriterijima uključenja (randomizirani kontrolisani ogledi, u kojima je opisana učestalost stolice, konzistencija stolice, uspeh lečenja, upotreba laksativa i probavni simptomi).

Probiotici i prebiotici u vašoj kuhinji: 7 zdravih namirnica koje treba redovno da jedete...

Konzumiranje veće količine prehrambenih vlakana bilo je povezano s većom učestalošću stolice. Ali nije bilo značajne razlike u konzistenciji stolice, uspehu lečenja, upotrebi laksativa i bola tokom pražnjenja creva između grupe koja je uzimala veću količinu prehrambenih vlakana i kontrolne grupe. Zaključak je tog sistemskog pregleda bio da prehrambena vlakna mogu da povećaju učestalost stolice kod osoba s konstipacijom, ali da nije očigledan učinak na konzistenciju stolice, uspešnost lečenja konstipacije, smanjenje upotrebe laksativa i ublažavanje boli prilikom pražnjenja creva.

PageBreak

Medicinski dokazi: da li hrana bogata vlaknima zaista poboljšava varenje i pražnjenje creva
Foto: Profimedia kako_i_da_li_deluju_hrana_bogata_vlaknima_na_rad_creva_i_probavu_1
Kako se boriti protiv zatvora

Ovaj je sistematičan pregled uočio niz manjkavosti u uključenim studijama. Sve su studije bile male (od 20 do 72 pacijenta). Četiri studije uključile su decu, čije tegobe i ponašanje vezano za stolicu nije nužno povezano sa odraslima i da su koristile različite doze i vrste prehrambenih vlakana, zbog čega te studije nisu nužno uporedive.

Suares i suradnici objavili su sistematičan pregled u kojem je analiziran uticaj prehrambenih vlakana na dugotrajnu opstipaciju nepoznatog uzroka (hronična idiopatska konstipacija) odraslih. Uključili su 6 studija koje su ispitale delotvornost topljivih i netopljivih vlakana kao dodataka ishrani. Metodologija kvaliteta tih studija nije bila visoka.

U poređenju s placebom, topljiva vlakna poboljšala su opšte simptome (86.5% vs. 47.4%), napor pri stolici (55.6% vs. 28.6%), bol pri stolici i konzistenciju stolice, kao i povećanje prosečnog broja stolica nedeljno (3,8 stolica sedmično nakon terapije u poređenju s 2,9 stolica na početku studije) i smanjile su broj dana između pojedinačnih stolica. Dokazi za delotvornost netopljivih vlakana nisu bili dosledni.

Kako da napravite kupinovo vino: lekoviti napitak reguliše probavu, pritisak i cirkulaciju...

Podaci o štetnim učincima bili su ograničeni jer ni jedna studija nije prikazala ukupan broj zabeleženih nuspojava. Zaključak je autora da topljiva vlakna mogu da pomognu osobama s hroničnom idiopatskom konstipacijom, ali da su podaci za netopljiva vlakna nejasni i da je potrebno više istraživanja na ovu temu.

PageBreak

Vlakna utiču na rad creva

Rao i saradnici objavili su 2015. godine pregled o delovanju prehrambenih vlakana i ograničenja tzv. FODMAP hrane (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i poliol) na hroničnu konstipaciju i sindrom iritabilnog creva.

Uključeno je 11 studija o delovanju vlakana i 6 studija o ograničenju hrane koja sadrži FODMAP. Zbirna statistička analiza (metaanaliza) nije sprovedena zbog brojnih razlika u pronađenim studijama i njihovoj metodološkoj kvalitetnosti.

Vlakna su povoljno delovala u 5/7 studija o hroničnoj konstipaciji i u 3/3 studije o upalnoj bolesti creva. Prehrana ograničena FODMAP-om popravila je simptome sindroma upalne bolesti creva u 4/4 studije, a u osoba koje su imale konstipaciju i upalnu bolest creva takva prehrana dovela je do poboljšanja u 1 od 3 studije. U svim studijama uočene su značajne razlike u izboru ispitanika, vrsti prehrambenih intervencija i načinu procene rezultata istraživanja.

Kako i zašto gluten utiče na štitnu žlezdu...

Zaključak je te studije da dodaci ishrani koji sadrže vlakna mogu blagotvorno da deluju na umerenu hroničnu konstipaciju i kombinaciju konstipacije i upalne bolesti creva, ali su za potvrdu tih rezultata potrebne veće i bolje studije. Ograničenje FODMAP-a u hrani može da bude delotvorno tokom kratkog razdoblja kod osoba koje pate od sindroma upalne bolesti creva i osoba koje imaju konstipaciju i upalnu bolest crijeva, ali je i za potvrdu tih rezultata potrebno je provesti veće i bolje studije. Važna je sigurnost tih dodataka, jer ti rezultati nisu prikladno opisani u pronađenim studijama.

Klinički ogledi prikazani u dosad objavljenim pregledima ukazuju da određena prehrambena vlakna mogu, u kratkom razdoblju koliko su trajala ispitivanja, povoljno da deluju barem na neke simptome lenjih creva. Zbog manjkavosti tih studija ne može se reći da se radi o dokazima visokih kvaliteta, i nužna su daljnja istraživanja na ljudima na tu temu kako bi se potvrdilo kakva vlakna najbolje deluju na stolicu i na koji način.

Izvor: Dokaz u medicini