Tuga nije bolest koju treba lečiti, već prirodan deo života. Tugovanje je mučno, ali patnju često produbljujemo svojim mislima. Autori knjige "Možete izlečiti svoje srce", Lujza L. Hej i Dejvid Kesler, ističu da se afirmacijama može postići isceljenje, a da se pritom od vas ne traži da izbegnete bol i tugu, već da promenite način razmišljanja i nastavite život. Čak i posle najgoreg raskida, najbespoštednijeg razvoda i najtragičnije smrti s vremenom možete pronaći mir, utehu i isceljenje.

Lujza Hej ekskluzivno za Sensu: Mojih 5 najvažnijih afirmacija

Kako Lujza ističe: "Imate sposobnost da stvorite novu, pozitivnu stvarnost. To što ste promenili način razmišljanja o tugovanju i gubitku ne znači da nećete osećati bol ili da nećete prolaziti kroz patnju. Znači samo da se nećete zaglaviti u jednom osećanju". Vaš bol je samo vaš i treba da ga proživite, a pozitivne afirmacije mogu da vas oslobode patnje i negativnih obrazaca razmišljanja.

Lek za slomljeno srce

Istina je da svim vezama nije suđeno da opstanu. Neke će trajati mesec dana, neke godinu, a neke deset godina. Normalno, boleće vas kada se završi veza za koju ste verovali da je za ceo život. Istina je i da su svi gubici iznenađenje, bez obzira na to koliko su složeni ili koliko ste ih predosećali.

Sreća, ljubav, porodica: 19 afirmacija za dobre partnerske odnose

Veze nam omogućavaju da sagledamo ko smo, čega se plašimo, odakle crpimo snagu i šta za nas znači prava ljubav. Ali i raskid može biti poučan. Dok tugujete, možete imati pogrešan utisak da ste izgubili celovitost. Međutim, ako mislite da neko drugi utiče na vašu celovitost, onda verujete kako sami sebi niste dovoljni i kompletni, te da ne možete naći ljubav i sreću na privatnom ili na poslovnom planu. Umesto da tražite osobu koju ćete zavoleti, radite na sebi, učinite sebe dostojnim ljubavi. Jer dok god smo usmereni na drugog, nećemo naći sreću.

PageBreak

Život se nastavlja – posle svakog gubitka: kako afirmacije leče slomljeno srce
Profimedia zivot_se_nastavlja_posle_svakog_gubitka_kako_afirmacije_lece_slomljeno_srce_2

Lekcije patnje

Duh ne zna za gubitak - zna da svaka priča ima početak i kraj, ali da je ljubav večna. Nekada ta osoba nije prava za vas. Posle raskida ponekad tražimo novu ljubav, ali ne smemo smetnuti s uma da će se učitelj naći tek kad budemo spremni za novu lekciju. Nova osoba pojaviće se onda kada ponovo budete spremni za vezu. Ne zaboravite da uvek imate izbor - možete nastaviti da jurite za nekim ili ga s ljubavlju možete prepustiti univerzumu.

Afirmacije za ljubav

Zar ne bi bilo divno kada biste jednostavno mogli da se rukujete sa bivšim partnerom i kažete: Hvala, bilo je super! A zatim se okrenete i odete. Ili možda: Hvala ti, naučio sam važnu lekciju iz ovoga, ili Super nam je bilo zajedno! Čuvaj se!

Patnja koju osećate prozor je kroz koji možete da osmotrite svoja razmišljanja o vezama. Ako je prebolite kako treba, sledeći put ćete se s nekim povezati na pravi način. Ako se to ne dogodi, dobićete još jednu priliku da promenite način razmišljanja, oplakivanja raskida i poglede na sledeću vezu. Patnja vas može dovesti i do jasnije vizije samopouzdanja. Vaše obraćanje sebi postaje jasnije, bolje sagledavate oblasti kojima je potrebna vaša pažnja. Vreme posle raskida može biti dragoceno i za ispravljanje starih šablona.

Kada prestanemo da tražimo krivce i preuzmemo odgovornost - čeka nas moć. Moć je sposobnost da žalimo. Ponekad ne vidimo koliko je lekovita i izuzetna. Ne možete sprečiti gubitak, ali vaše misli mogu promeniti ono što sledi nakon njega. Dozvolite sebi da patite i provedete vreme u žalosti. Imajte na umu da je slomljeno srce otvoreno srce. Neka vam misli unesu nadu u patnju. Mudro ih birajte i s ljubavlju razgovarajte sa sobom. Završeci su istovremeno i počeci. Teška vremena mogu da nas podsete da je život dar. Da ste vi dar!

PageBreak

Život se nastavlja – posle svakog gubitka: kako afirmacije leče slomljeno srce
Profimedia zivot_se_nastavlja_posle_svakog_gubitka_kako_afirmacije_lece_slomljeno_srce_3

Afirmacijama do mira

• Ako voljena osoba želi da raskine, a vi ne, možete se poslužiti sledećim afirmacijama:
Iako trenutno ne razumem zašto se to dešava, prihvatiću raskid kao realnost i započeću proces isceljenja.

• Možda ste nakon raskida pomislili: moram da ga vratim, još nisam spremna za kraj. Razmislite opet! Šta bi bilo kada biste umesto toga sebi rekli:
Možda mi ishod nije poznat, ali život me voli. Biću dobro, s njim ili bez njega.

• Kada vam snovi o ljubavi pomute razum, ne treba da se mučite i patite. Zašto da jurite nekog ko vas neće? Zašto da u svoju svest unosite očajničku potrebu za nekim? Umesto toga, razmislite o sledećim afirmacijama:
Osoba koje me voli krenula je ka meni.
Prava osoba znaće ko sam.
Prava osoba će me voleti.

• Dok razmišljate o vezi koja ne funkcioniše, obratite pažnju na činjenicu da ste pristali na manje od onoga što zaslužujete, dozvolili sebi da se vežete za nekoga čije se vibracije nisu poklopile sa vašim. Umesto da ponavljate sve loše u vezi sa raskidom, pokušajte da kažete:
Radujem se novim vezama.
Privlačim ljude koji žele da budu sa mnom.

• Ako prolazite kroz razvod, bilo bi dobro da ponavljate sledeće:
Univerzum se o svemu stara kao treba, pa i o mom razvodu.
Sve se odvija onako kako treba.
Razvod mi ne ograničava sposobnost da volim i budem voljen.

• Da biste izvukli najbolje iz lošeg događaja, razmislite o sledećim afirmacijama:
Ja nisam žrtva ove tragedije.
Izrašću iz ovog iskustva.

Izvor: Sensa