KAKO DA ISKORISTITE PRVU MLADU KOPRIVU I POBOLJŠATE ZDRAVLJE: Napravite 4 leka - čistač krvi od otrova, sprečava bolesti

Kako da napravite prirodne lekove od mlade koprive - uskoro počinje sezona, iskoristite ovu moćnu i izuzetno lekovitu biljke!

Shutterstock

Kopriva se vekovima koriti u službi zdravlja, od koena do listova, za ublažabvanje prehlade, detoksikaciju, sprečavanje upala u organizmu, kao diuretik, za mršavljenje, kod neuredne menstruacije, problema sa organima disajnih puteva i mnogim tegobama.

Kopriva ima brojna lekovita svojstva, a često je jedan od vodećih prirodnih lekova u borbi protiv anemije jer je bogata gvožđem. Zbog toga je u ishrani koriste često i vegani i vegetarijanci.

Mlada kopriva je savršen pročišćivač krvi, reguliše šećer,može pomoći kod urinarnih problema (posebno koren), pozitivno utiče na kosti i sprečava zadržavanje vode u telu.

Sezona mlade koprive počinje početkom proleća, pa idite u prirodu i iskoristite ovu lekovtu biljku na sledeće načine:

- Koren koprive koristi se kod uvećanja prostate, problema sa policističnim jajnicima, za detoksikaciju organizma, smanjenje rizika od upale i lečenje urinarnih infekcija. Najčešće se koren koprive pretvori u prah, pa s eod njega pravi tinktura, odnosno rastvara se u alkoholu.

- Od listova koprive se priprema čaj protiv anemije i kamena u bešici. Potrebno je da supenu kašiku listova koprive prelijete ključalom vodom, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite i popijte.

- Upoteba koprive u jelima postoji još od davnina. naše bake su četo pravile čorbe od mlade koprive, dodavale je u kuvani pasulj, a danas se kopriva ubacuje i u salate, smutije i služi sa sosevima i prilozima. Donosimo vam recept za čorbu od mlade koprive - lekoviti ručak:

300g mlade koprive očistite i operite u nekoliko voda, pa je prelijte sa vrelom vodom tako da je samo prekrije i ostavite oko 10 minuta da odstoji. Zagrejte ulje, pa propržite glavicu crnog luka, 1 mladi crni luk i 3 čena belog luka (sve treba da bude iseckano). Pržite nekoliko minuta, pa poslolite, dodajte biber i alevu papriku. U dobijenu smesu sipajte vodu sa koprivom i mešajte. Kuvajte dok ne proključa, a onda još par minuta dok voda ne ispari. Dodajte kiselu pavlaku ili pavlaku za kuvanje po želji.

- Mlada kopriva može služiti i za lepotu, a posebno se preporučuje kod opadanja kose i za slabu i retku kosu. 400g sveže koprive prelijte sa vodom, tako da sva kopriva bud epotopljen au vodi. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan procedite. Nakon sledećeg pranja, kosu isperite dobro ovom tečnošću i trljajte prstima teme dok ispirate. Kroz par nedelja primetićete poboljšanje.

Napomena: Pre upotrebe prirodnog leka od koprive konsultujte se sa svojim lekarom.

Izvor: Sensa