OVO TREBA DA JEDE SVAKA ŽENA PREKO 50 GODINA: 4 namirnice koje čuvaju zdravlje, ubrzavaju metabolizam i smanjuju kilažu!

Nakon 50 godine naše telo se drastično menja, a kako bismo sprečili usporavanje metabolizma, treba da promenimo određene navike. Evo koje namirnice se posebno savetuju ženama

Shutterstock

Ako se približavate svojim pedestim godinama, sigurno ste primetili da vam se telo uveliko promenilo, da više ne možete da jedete šta god želite, a da se to ne primeti, da lakše dobijate kilograme I mnogo teže mršavite. Postoje neke navike koje biste mogli da promenite, a teču se ishrane. Osim redovne fizičke aktivnosti, preporučuje se da jedete hranu koja je dobra za vaše telo kako biste bili u najboljoj mogućoj formi. Jer starenjem se metabolizam usporava. To dovodi do umora, povećanja telesne mase, gubitka kose…. Promena navika u ishrani može biti efikasan način da osigurate da vaš metabolizam ostane stabilan.

Evo koje 4 namirnice treba obavezno da se nađu na vašem tanjiru.

Stavljajte ljutu papriku hranu

Dodavanje ljute paprike u jela može vam pomoći da ubrzate metabolizam, pokazuju istraživanja. Pokazalo se da kapsaicinoidi koji se nalaze u ovom povrću imaju značajnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.

Konzumirajte više đumbira

Ova sjajna namirnica ima antiinflamatorno dejstvo, smanjuje krvni pritisak, deluje stimulišuće na gastrointestinalni trakt i pomaže u održavanju glukoze u krvi. Antioksidanti koje sadrži bore sa posledicama oksidativnog stresa i usporavaju starenje. Prema istraživanjima, đumbir poboljšava termogenezu (sagorevanje kalorija) što može da pomogne gubitku težine kod gojaznih.

Jedite više ovsa

Ovas i druge integralne žitarice su važne za održavanje zdravog metabolizma. Ovas može da nas duže drži sitima i da pomogne u sagorevanju više masti. To je zato što sadrži skrobi koji hrani dobre bakterije u crevima, a to pomaže održavanju crevne ravnoteže. Zdrava creva imaju značajnog udela u držanju apetita pod kontrolom, naročito posle 50. godine.

Slobodno uživajte u crnoj čokoladi

Prema rezulatima studije iz 2018. godine, ljudi koji su dnevno konzumirali 2 g tamne čokolade koja sadrži 70% kakaoa, tokom 6 meseci imali su bolji metabolizam glukoze u odnosu na osobe koje su konzumirale 2 g čokoladnog mleka za isto vreme. Međutim, iako crna čokolada ima svojih prednosti, važno je biti umeren i jesti isključivo onu od 70% kakaoa ili više. Što manje kakoa, to više šećera.

Izvor: Sensa

.