Sastojci:

  • 150 g ovsenih pahuljica
  • 220 g integralnog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera (može smeđi)
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 1 jaje
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g pečenih iseckanih lešnika
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašika cimeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 limun (sok i korica)
  • na vrh noža soli

Priprema:

Pomešati suve sastojke: brašno, ovsene pahuljice (ako imate krupne usitnite ih u blenderu), prašak za pecivo, so i cimet.

Maslac umutiti sa šećerom dok smesa ne postane penušava, dodati vanilin ekstrakt i jaje, pa još malo mešati, na kraju dodati koricu i sok limuna (organskog).

Sjediniti smese, umešati kašikom. Pripremite čokoladu - nožem je iseckajte na kockice, nemojte je topiti ili sitno rendati, komadići čokolade će tokom pečenja lepo smekšati, a kasnije se opet stisnuti kad se keks ohlade. Na kraju dodajte kockice čokolade, suvo grožđe i lešnike.

Smesa je zaista tvrda i rukama se može lepo oblikovati u kuglice. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje, a zatim viljuškom spljoštite svaku kuglicu da dobije oblik keksa.

Ako koji komadić čokolade ispadne, utisnite ga u keks. Pecite keks u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C 10-15 minuta, pazite da se ne prepeku, jer lako izgore. Treba da budu zlatne boje. Uživajte!

Izvor: Coolinarika