Pripremite ovaj ukusan hleb sa čia semenkama i lanom. Možete da ga koristite kao dopunu užini na poslu ili u školi. Predstavlja zdravu alternativu klasičnom hlebu, naročito ukoliko imate zdravstvene probleme.
Sastojci:
- 400 gr integralnog brašna
- 150 gr speltinog ili ražanog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 2 kašike ulja
- 500 - 600 ml vode
- 1 kašika čia semena
- 2 kašike mlevenog lanenog semena
- po 2 kašike semenki po želji (susam, suncokret, kim, bundevino seme...)
- 1 kašika soli
Nakon par sati dodati:
1 kašika sode bikarbone
1 kašika limunovogsoka
Priprema:
Pomešati sva brašna - integralno, speltino, ražano, heljdino, dodati so, čia semenke, semenke po želji, ulje i prvo 500 ml vode. Ako je smesa jako suva dodati još 100 ml vode. Smesa ne treba da izgleda kao klasično testo za hleb jer je lepljivo i tečnije, ne mesi se rukama nego varjačom ali ne sme da ostane suvo, treba biti žitko. Pošto se dodaju čia semenke, potrebno je da masa bude malo tečnija pošto one upijaju vodu i prave želatinastu masu. Da vas ne zbuni "tečnije testo" za hleb koje se sipa kašikom u pleh.
Smesu ostaviti u frižideru da odstoji par sati i nakon toga umešati sodu bikarbonu i kašiku soka od limuna, sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Posuti susam od gore i peći na 200 - 220 stepeni. Pošto uvek dodajem drugačija brašna i samo pečenje je svaki put duže ili kraće.
Gotovo je kada se hleb odvaja od papira a najmanje mu treba 30 minuta. Izvaditi ga iz rerne i skloniti papir i pustiti da se ohladi. Ovakav hleb može da stoji i par dana. Seći ga tek kada se ohladi.
Izvor: Coolinarka
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi