Originalani recept je da se ovaj kolač služi uz rabarbaru, zeljastu biljku sa ružičastim stabljikama. Međutim, ovu biljku je teško pronaći u prodavnicama zdravehrane ili supermarketima u našoj zemlji.

Zdrav SUNĐERASTI KOLAČ - bez šećera, bez mleka, bez brašna: slatkiš koji se jede bez griže savesti (RECEPT)

Tpo ne znači da ne možete probati ovaj kolač, već ga možete kombinovati sa šumskim voćem i pomorandžama.

Njegov prepoznatljiv ukus je kombinacija čokolade i proverenih začina.

Sastojci:

Fil:

  •     150 ml soja mleka
  •     4 mahune kardamoma
  •     4 kašike smeđeg šećera
  •     1 kašika kukuruznog brašna
  •     250 g crne čokolade (70% kakaa)
  •     1 kašika ekstrakta vanile


Korica:

  •     250 g pšeničnog brašna
  •     125 g kristal šećera
  •     1 kašičica izrendanog đumbira
  •     125 g margarina od soje


Prtiprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Kako biste napravili koricu, u veću posudu sipajte brašno, kristal šećer i đumbir. Izmešajte sve suve sastojke, pa dodajte istopljen margarin od soje i dolijte malo hladne vode. Mesite i od dobijenog teksta napravite lopticu i ostavite je da odstoji oko 30 minuta u frižideru.

Zatim razvucite oklagijom testo na ½ cm, stavite na pleh i ostavite da odstoji u frižideru još 30 minuta. Pecite ga u rerni oko 10 do 15 minuta, dok korica ne dobije zlatnu boju.

Za pripremu fila sipajte sojino mleko u veću posudu, pa dodajte 200 ml vode, očistite i sipajte kardamom i šećer, pa kuvajte fil na blagoj vatri uz mešanje.

Kukuruzno brašno sipajte u manju posudu i prekrijte sa 2,3 kašike toplog fila od sojinog mleka. Umešajte tako da se brašno sjedini sa filom, a zatim dobijenu smesu sipajte u fil i mešajte na blagoj vatri još nekoliko minuta.

KOLAČ BANANA SPLIT - poslastica koja se ne peče: brzo, slatko i osvežavajuće (RECEPT)

Kada je fil kuvan, izvadite iz njega semenke kardamoma. U veću posudu stavite crnu čokoladu i prekrijte vrućim filom od sojinog mleka i sve lepo umešajte, pa dodajte i ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Ostavite fil da odstoji 5,6 sati.

 Dodajte ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Dobro umešajte i ostavite da odstoji oko 5, 6 sati.

Na koricu nanesite fil koji je odstojao i poslužite kolač utz šumsko voće, pomorandžu, kompot ili sladoled.

Izvor: Lovesensa