Ulazimo u period unutar kojeg nas retrogradno kretanje Saturna suočava sa nedovršenim ili dotrajalim, nerešenim okolnostima koji još žive u našem životu, a prepušteni su sami sebi.

Poslednji put Saturn se kretao unazad prošle godine od 11. maja do 29. septembra 2020.. Pokušajte da se prisetite šta se tada odvijalo jer bi neke od tih tema mogle ponovo biti aktualne, naročito ako tada nisu dovršene i to u vremenu od 23. maja do 11. oktobra 2021..

Možda smo svesni nekih nedovršenih poslova, vidimo da imamo problem, ali nismo se još odvažili na njegovo rešavanje, nego puštamo… U predstojećim mesecima upravo takve stvari postaju, opipljive i stvarne, tu su pred nama i ovaj put ne možemo izbeći suočavanje. 

Vraćamo se u prošlost jer tamo još uvek ima nešto "živo", nešto sa čim nismo na miru i što nismo stavili na pripadajuće mesto. Idemo po nova iskustva kako bismo bolje shvatili, preispitali, izvukli pouku. Posledica takvog delovanja može doneti novo rešenje, novi obrazac ponašanja koji će poboljšati kvalitet našeg života.

Budući da je Saturn i planeta karme, njegovo geslo – što si dao, učinio, to i dobijaš natrag -nešto je što će nas češće pratiti do sredine oktobra. Nije reč o kazni, već o lekciji, o prilici da budemo bolji ljudi.

Ovaj tranzit može na površinu podići i neke strahove, teskobu. Šta nam oni govore? Oko čega ili zašto smo nesigurni?

Tu je i pitanje odgovornosti, kako prema sebi, tako i prema drugima. Jesmo li dovoljno odrasli i spremni priznati pogrešku, prihvatiti odgovornost ili i dalje uporno bježimo od svega što nam stvara nelagodu i pravimo se da je sve u redu. A nije, osećamo to u telu, taj grč, nemir, teskobu…

Sada nam se pruža prilika da vidimo, shvatimo i pokušamo učiniti nešto drugačije, nešto što će nam omogućiti pomak prema napred, put prema boljem životu. Ovo je vreme odrastanja i sazrevanja, vreme kada prihvatamo, učimo, menjamo ono što nije dobro, bez obzira je li reč o odnosima, poslu, novcu, zdravlju.

Dovršavamo nedovršeno.

Rešavamo odnos sa jednom osobom, možda i sa roditeljem.

Suočavamo se sa stvarnošću.

Napuštamo ono što ne radi, nema vrednosti, stvaramo iznova.

I ako ćete povremeno imati utisak da trenutno niste spremni na velike iskorake, da vam je potreban odmor od prošlih iskustava, priuštite sebi i to. Sledite osećaj koji se javlja u vašem telu. Budite u skladu sa sobom. Za sve postoji pravo vreme.

Evo koja područja bi retrogradni Saturn mogao zahvatiti u vašem životu:

Ovan: prijateljstva, povezivanje sa drugima, vaša uloga u društvu, kako primate ljubav

Bik: karijera, odnosi sa autoritetima, poslovni status, završetak i novi početak

Blizanci: obrazovanje, promena uverenja, putovanja i odnosi sa inostranstvom

Rak: imovina, nasledstvo, finansijska ulaganja, seksualnost, odnosi, lična moć

Lav: odnosi s drugima, parnice, sve vrste partnerstava, ugovori

Devica: zdravlje, rad i radni uslovi, svakodnevica

Vaga: ljubav, društveni život, prijateljstva, odnos sa decom, roditeljstvo, hobiji

Škorpija: stanovanje, dom, roditelji i roditeljska uloga, porodična dinamika

Strelac: učenje, način razmišljanja, odnosi sa bliskim rođacima

Jarac: finansije i osećaj lične vrednosti

Vodolija: odnos prema sebi, promene na ličnom planu

Ribe: prošlost, nedovršene priče iz prošlosti, duhovnost

Astrolog: Julijana Oremović