Horoskop - Da li se osećate zbunjeno, kao da ste zaglavljeni u čekaonici? Niste sigurni šta želite? Imate li utisak da vam se poslednjih dana na kućnom pragu skuplja toliko stvari koje niste sredili i doveli u red?

U četvrtak, 29. decembra, Merkur ide retrogradno i spaja se sa Marsom, koji je retrogradan od kraja oktobra. U novu godinu ćemo ući ne tako odlučni i spremni za promene. Kao da za sobom i dalje vučemo neke terete prošlosti koje nismo do kraja sredili. Uticaji ove dve planete nam omogućavaju upravo to – vreme je da usporimo, sagledamo i razumemo, a zatim kroz drugu polovinu januara donesemo one važne odluke za koje možda trenutno nismo spremni.

Sada ispitujemo, preispitujemo, popravljamo, revidiramo prošlost. Okolnosti se menjaju iako to možda ne vidimo na svesnom nivou. I zato je dobro biti strpljiv. Sklonite se s puta, smirite očekivanja. Ne vidimo jasno, ne znamo dovoljno, pa je važno da ne upadnemo u zamku pretpostavki.

Nešto kasni, usporeno, ne ide po planu. Ne forsirajte ono što ne funkcioniše. Ne možete razgovarati sa osobom koja to ne želi. Ne možete sami da popravite ono što je stvoreno u interakciji sa drugim ljudima. Ono što možete da uradite je da se smirite, smirite svoj um, vodite računa o sebi i sačekate da se okolnosti razotkriju i pokažu.

Obratite pažnju na ono što govorite i šta druga strana govori. Možda upravo sada čujete nešto što je davno zataškano.

Ako vas neko iz prošlosti kontaktira i ko je nestao iz vašeg života kao duh, pokušajte da shvatite zašto su ponovo tu. Postavljajte pitanja, odgovori možda nisu jasni, ali mnogo toga se krije između redova.

Sigurno je da bismo do 18. januara mogli češće da se vraćamo. Nešto ćemo popraviti, nešto ispraviti, završiti nešto nedovršeno, upoznati neke ljude koje dugo nismo videli. Imamo priliku da malo bolje vidimo, razumemo, povežemo uzrok i posledicu.

Očistite svoj život od suvišnih stvari, od ljudi sa kojima ne možete da se povežete, od svega što vas opterećuje. Umesto da se ljutite na druge jer možda živite njihov život, a oni se ne ponašaju onako kako biste želeli, vratite energiju sebi i fokusirajte se na ono što vam je važno.

I samo pustite. Pustite ono što ne valja, ono što sada ne možete da dobijete i uskladite se sa trenutnim okolnostima, ovde i sada! Pomiri se sa sobom. Pronađite mir sa onim što je bilo. Oprosti sebi. Oprosti onima koji su te povredili.

Odluke koje sada donesete možda nisu konačne ili vas mogu odvesti u drugom pravcu. Planovi se menjaju u poslednjem trenutku.

Ako ne znate i ne možete to da uradite sada, i to je u redu. Možda će biti zbunjujuće, ali će uskoro biti prosvetljujuće. Ovaj Merkur će nam doneti veliku transformaciju u naredna dva meseca. Zato učinite to za svoje dobro i dobro onih koje volite.

I ostavite na staru godinu sve što vam više ne služi, a ciljeve za 2023. jasnije ćete organizovati posle 18. januara.

Astrolog: Julijana Oremović