Pripadnici zemljanih znakova mogu dobro da se nose sa stresom i ne reaguju odmah uzavrelim osećanjima. Dugo mogu da izdrže pritisak stresa, marljivo radeći kao da se ništa ne događa. Pokušavaju da zadrže kontrolu nad spoljašnjim okolnostima i nad sobom. Stres uglavnom nastaje, jer su skloni da preuzmu previše posla i obaveza. Vrlo su odgovorni, pa im treba vremena da se otvore novim mogućnostima i da nauče da kažu NE!

Bik

Bik voli poznate situacije i njihov predvidiv razvoj. Svaka nagla promena kod Bika uzrokuje duboku uznemirenost. Pritisak stresa dugo može da trpi. Spolja zadržava mir, oslonac pronalazi u sopstvenim veštinama i organizacijskim sposobnostima. Nastoji da se uzemlji i čvrsto se hvata za rutinu. Često nalazi utočište u hrani, a tu je i sklonost gomilanju stvari, novca i stvaranju zaliha. Tvrdoglavost je negativna reakcija na stres koja ne pomaže u pronalaženju brzih rešenja. Bik će da utone u mrzovolju uz povremene burne emotivne ispade. Kod bikova će stres ublažiti sve što prija telu – odmor, spavanje, masaže, kupke, lepo okruženje, priroda i brižno negovanje uma i tela.

Devica

Devica je među zemljanim znakovima najosetljivija na stres. Sve što se teško obrađuje u stresnoj situaciji momentalno se manifestuje u telu u svim oblicima smetnji sa varenjem. A u glavi nastaje oluja preispitivanja, analiziranja, kritikovanja, brojnih scenarija, od koji je većina crna. Uz spoljašnji privid mirnoće Devica ne odustaje od perfekcionizma, okleva, opsesivno čisti i sprema. Postaje sitničava i žestoko kritikuje. Najbolji način upravljanja stresom za Device jeste da prihvate nesavršenost sveta, da odustanu od previsokih standarda i da ublaže zahteve prema sebi i drugima. Kada se posvete sebi opuštanjem, meditacijom i zdravim navikama, lakše će prihvatiti ono što ne mogu da promene.

Jarac

Jarac voli izazove, ambiciozan je i praktičan. Postavlja realistične ciljeve, spreman je da marljivo radi kako bi ih ostvario. Najčešće se sam dovede u stanje hroničnog stresa, jer preuzima previše poslova i obaveza. Mnogo toga može da izdrži, ali pod pritiskom stresa postaje jako zabrinut, previše oprezan i grub. Negativna manifestacija je mrzovolja, emotivna hladnoća, obeshrabrivanje sebe i drugih. Na kraju mu brige pomute jasan pogled na stvarnost. Odmak od svakodnevice, vikend u prirodi bez telefona i drugih veza sa svetom puni njegove baterije i daje mu svežu perspektivu. Odmor je neophodan kako bi Jarac uravnotežio privatno i poslovno i odredio pravu količinu posla koji može da odradi - bez stresa!

Izvor: Sensa/Sensa.hr