Talasi vrućine, razdražljivost, anksioznost, noćno znojenje, nizak libido i depresivo raspoloženje, samo su neki od mnogih simptoma povezanih sa menopauzom. Većina nas ima bar jednog prijatelja ili člana porodice koji se borio sa neželjenim efektima ove ogromne hormonalne promene, ili smo i sami trenurtno u ovom životnom periodu. Neke žene i pe dolaska ovog period osećaju anksioznost usled promena koje ih očekuju.

Da li se može smanjiti napetost oko menopauze i promena koje donosi na fizičkom i psihičkom nivou? Prema studiji klinike Majo, objavljenoj u stručnom časopisu u menopauzi, postoji rešenje koje lako može da ublaži simptome menopauze, posebno kada su žene izložene većem stresu. Reč je o mindfulnessu, odnosno praktikovanju svesne pažnje.

Mindfulness podrazumeva psihološku tehniku fokusiranja na sadašnji trenutak, a često se praktikuje i uz vežbe disanja kako biste osvestili da ste prisutni ovde i sada. Već su određena istraživanja dokazala da praktikovanje svesti o sadašnjem trenutku može da popmogne u smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta života, ali ova studija ide korak dalje i pokazuje kako može pomoći ženama sa specifičnim simptomima u određenoj eri u njihovom životu.

Istraživanje je sprovedeno na 1 744 ženestarosti od 40 do 65 godina,a rezultat pokazuje da žene sa višim rezultatima svesnosti imaju manje neprijatnih simptoma u menopauzi. Žene koje su praktikovale mindfulness imale su manje valunga i noćnog znojenja, bile su manje razdražljive, depresvne i anksiozne. Ovo sugeriše da svest o sadašnjem tenutku može promeniti ne broj simptoma koje doživljavate, već vašu sposobnost da se nosite sa njima. Prema rečima glavnog autora studije "ovi nalazi ukazuju na to da fokusiranje na sadašnjitrenutak može biti obećavajuće sredstvo za pomoć ženama da smanje simptome menopauze i ukupan stres."

Mindfulness predstavlja besplatno is vima dostupno sredsvo da se kroz vežbe disanja, vođenje dnevnike ili druge prakse možete opustiti i osloboditi se napetosti i anksioznosti. Ako niste sigurni odakle da počnete, isprobajte ovu jednostavnu vežbu disanja ili samo sedite mirno i posmatrajte svoje misli. Cilj praktikovanja mindfulnessa nije da ispraznite um, već da posmatrate posmatrate sopstveni prostor, misli i emocije, bez osude, stresa i zabrinutosti.

Izvor: Sensa