Zamislite kako biste se osećali da imate sve vreme ovog sveta. Koliki bi to pritisak ublažilo? Nova studija koju su uradile bolnica "Northbai" i "UC Berkelei" otkriva da jednostavna praksa strahopoštovanja može učiniti da osetimo taj osećaj bezvremenosti. Ne samo to, strahopoštovanje može smanjiti stres, usamljenost i depresiju. Strahopoštovanje čak ublažava bol! Iako "Studija strahopoštovanja" još nije objavljena, autori Džejk i Majkl Amster, želeli su da podele praksu koja je pomogla zdravstvenim radnicima i članovima zajednice tokom pandemije koronavirusa.

Naime, iskustva strahopoštovanja su samo-transcendentna. Oni skreću našu pažnju sa nas samih, čine da se osećamo kao da smo deo nečeg većeg od nas samih i čine nas velikodušnijima prema drugima. Ovo je vrlo važno, zbog načina na koji nas menja. Strahopoštovanje nas čini srećnijima i povećava naše pozitivne emocije. Takođe, strahopoštovanje nas čini znatiželjnijim i kreativnijim i donosi osećaj povezanosti sa većom željom da pomognemo drugima.

Ali, najupečatljiviji uticaj doživljaja strahopoštovanja je način na koji menja našu percepciju vremena. I najbolje od svega, strahopoštovanje menja način na koji osećamo vreme. Vreme se zapravo širi, a naše normalne svakodnevne brige blede. To je ključna karakteristika strahopoštovanja. Taj osećaj bezvremenosti čini da se osećamo strpljivijima i to strpljenje izvlači na površinu naše najbolje atribute.

Strahopoštovanje nam takođe pomaže da uživamo u svojim osećanjima i fizičkim snzacijama. Jedan od karakterističnih znakova doživljavanja strahopoštovanja su trnci koji ide uz našu kičmu, što nam takođe pomaže da se povežemo sa svojim fizičkim ja. I apsolutno ključno za našu sposobnost da funkcionišemo pod pritiskom - strahopoštovanje proizvodi kognitivnu obradu višeg nivoa. Imamo otvoreniji i dubljiuvid.

Primenite metodu strahopoštovanja:

Pažnja: Punu i nepodeljenu pažnju usmerite na stvari koje cenite ili smatrate neverovatnim.
Sačekajte: Usporite i pauzirajte.
Izdahnite i proširite: Pojačajte sve senzacije koje doživljavate.

Ovo možete da primenite na bilo šta. Razmislite o svojim rukama. One su prilično neverovatne - samo razmislite o svim stvarima koje možete učiniti sa njima i šta vam omogućavaju. Posvetite im svu pažnju i zastanite. Dok pravite pauzu, fokusirajte se na ruke, a zatim pojačajte sve što osećate, fizički ili emocionalno. Ako odmah ne osetite strahopoštovanje, nastavite da primećujete, čekate i dišete dok to ne učinite.

Znaćete kada budete osećali strahopoštovanje zbog fizičkih promena. Možda ćete osetiti drhtavicu, jezu ili oslobađanje energije. Možda ćete se osećati budnije i primetiti da vam je vid jasniji. Možda ćete to otkriti kada duboko udahnete. A vaš izraz lica može se promeniti, sa osmehom, širokim očima, podignutim obrvama i opuštenom vilicom. Šta god da osećate, u redu je. Ako ovo učinite nekoliko puta dnevno, moglo bi doći do prave promene.

Izvor: Sensa