Preopterećenost je česta za većinu ljudi u današnjem ubrzanom životnom ritmu, kada od obaveza, razmišljanja, straha za egzistenciju i svakodnevne borbe da budemo uspešni, ne stižemo da se posvetimo sebi i svojim potrebama, niti da se opustimo.

Ako se osećate anksiozno ili doživljavate čak i panični napad, uradite ovu jednostavnu vežbu disanja, da biste uverili svoje telo da je vreme da pređe na aktivaciju parasimpatičkog nervnog sistema.

Stomačno disanje je jedan od najjednostavnijih načina, koji pomaže da se um koji je pod stresom vratiu stanje odmaranja i varenja, nastalo dominacijom parasimpatičkog nervnog sistema. Dijafragma se nalazi ispod vaših pluća i ona i vaši stomačni mišići vam pomažu da dišete i mogu zajedno da se koriste da biste na snažan način izbacili vazduh iz pluća. Stomačno disanje donosi vam i druge koristi i može da ojača samu dijafragmu. Disanje postaje efikasnije i više kiseonika dospeva u vaše ćelije. Ako vam ova praksa na početku bude teška, nastavite sa njom. Kako vaši mišići budu sve više jačali, tako će vam i ova praksa postajati sve lakša.

  • Lezite s jednim jastukom pod glavom, a drugim pod kolenima. Ovo je najlakši i najudobniji način da radite stomačno disanje.
  • Stavite jednu ruku na gornji deo grudi, a drugu ispod rebara na stomak.
  • Udišite kroz nos. Neka vam ruka koja je na grudima bude mirna i udišite tako da vam vazduh ulazi u stomak i tada ćete početi da osećate da vam se ruka stomaku pomera.
  • Izdišite kroz usta. Ruka na grudima treba da ostane nepomična, a ruka na stomaku sad treba da se pomeri ka vama. Stegnite stomačne mišiće da biste izgurali sav vazduh napolje. Udišite i izdišite polako i ravnomerno.
  • Praktikujte ovo disanje po nekoliko minuta, nekoliko puta dnevno.

Ovo je najjednostavniji način na koji može da se radi ova praksa. Ipak, možete da radite i napredniju verziju, u kojoj postoji određeno opterećenje koje pomaže da vaši mišići ojačaju i tada radite ovu vežbu ležeći i držeći tešku knjigu na stomaku. Možete da radite ovu vežbu i sedeći na stolici ili stojeći. Bilo koja od ovih metoda pomoći će vam da ojačate svoju dijafragmu i tokom procesa osetićete da ste smireniji.

Ono što je dobro sa ovim procesom je da može da se koristi da zaključite pod kolikim ste stresom u nekom trenutku. kada tokom uobičajenog dana osetite da ste pod stresom, proverite kakvo vam je disanje tako što ćete staviti jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Koja ruka se pomera?

Ako se pomera ruka koja je na vašim grudima, to znači da je dominantan simpatički nervni sistem. Polako ovo promenite koristeći stomačno disanje koje ste upravo naučili.

Izvor: Sensa