U mnogim duhovno-telesnim disciplinama važno mesto predstavlja disanje. U jogi, pranajama predstavlja četvrti ud joge i smatra se da je osnova čitave prakse. Ne morate praktikovati jogu da biste osetili dobrobiti svesnog disanja. Možete i probati tri tehnike disanja koje preporučuje Džoana Nikolson, blogerka i saradnica veb sajta Yogapedia. Prema njenim rečima, možemo uvesti tri tipa joga disanja u svoju jutarnju rutinu kako bismo energizovali celo telo i umirili um.

Prvi tip disanja je duboko ili abdominalno disanje. Budući da dišemo uglavnom plućima, ovaj način disanja nam može biti malo neobičan ali su dobrobiti velike. Ovakvo duboko disanje pomaže telu da se odmah opusti. Sledeći tip disanja je uđaji disanje (ujjayi) ili okeanski dah. Diše se lagano kroz nozdrve, s tim što se pri izdahu pravi zvuk „haaaah” sa zatvorenim ustima. Cilj je da se umire um i duh.

Završite sa kapalbati disanjem (kapalbhati) koje je intenzivnije od prethodna dva i pomaže telu da se oslobodi toksina. Metod disanja se sastoji od dubokog udaha i kratkih naglih izdaha kao kad gasimo sveću. Udah treba da bude iz donjeg dela dijafragme. Biće vam korisno da, dok dišete, postavite ruku na stomak kako biste bili svesniji samog procesa.

Izvor: Sensa