Pravoslavni vernici sutra slave praznik Silazak Svetog Duha na apostoje, poznatiji kao Svete Trojice ili Duhove. Ovaj praznik se takođe naziva i Pedesetnica jer se proslavlja 50. dana posle Vaskrsa.

Nakon Vaskrsa i Božića, Svete Trojice su treći po redu najvažniji hrišćanski praznik i zbog toga se proslavljaju tri dana. Prema verskom učenju, Hristos je obećao učenicima da će se ubrzo "izliti blagodet Duha Svetog" na njih, što se desilo 50. dana nakon vaskrsenja. 

 "Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je duh davao da govore." (Dela apostolska 2;4).

 Za ovaj praznik vezuju se razni običaji, a posebno rituali sa cvećem. U crkvama se grančicama lipe ili drugog drveta ukrašavaju vrata, a ikone cvećem. Ovaj običaj preuzet je iz jevrejske tradicije jer su Jevreji na Pedesetnicu ukrašavali hramove cvećem, travom i lišćem, podsećajući se na dela Mojsijeva i na život  pustinji kada su živeli u kućama napravljenim od granja i lišća.

Na ovaj praznik u hramovima se pletu venčići od cveća koji se nose i čuvaju kući. Veruje se da ako ovaj venčić nosite sa sobom da ćete biti zaštićeni od nevolja i raznih nesreća.

Nakon ovog praznika slavi se Duhovski ponedeljak i obeležava Duhovski utorak.

Izvor: Sensa