Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA IZBEGNEMO ZLO I NEGATIVNE STVARI U ŽIVOTU: Jednostavno je! Mudra priča koja će vam se urezati u pamćenje

da li je moguće ukloniti suvu negativnost i zlo tokom života - u ovoj priči se krije moćan odgovor!

  Izvor: Shutterstock

Na celoj planeti, kao i u našem životu, postoje dualnosti. To najlakše možemo primetiti na primeru smenjivanja dana i noći, dobra i zla, radosti i tuge. Čak i kada težimo samo dobrom, lepom i pozitivnom, sasvim je moguće da ćemo tokom svog životnog putavanja naići na drugu stranu medalje, odnosno na sve suprotno.

Postoji li uopšte način da izbegnemo negativne stvari u životu? Ova priča krije odgovor kojiv am može pomoći!

Pročitajte još

Tri učitelja živela su u jednom taoističkom manastiru. Jednom kada su zadali učenicima zadatak da smisle škakljivo pitanje koje bi bilo direktno povezano sa suštinom nastave. Učenici su dugo razmišljali o tome, a zatim su došli do učitelja i pitali ih:

- Šta ćete učiniti ako vas neko gađa kamenom?

Majstori su cenili pitanje koje su izmislili učenici i uzeli su vremena da razmisle. A onda je svako od njih izneo svoje mišljenje.

Prvi majstor je odgovorio ovako:

- S obzirom na to da nas troje imamo posebne sposobnosti, onda ću jednostavno promeniti smer leta kamena snagommisli, a on će proleteti pored mene.

Drugi majstor je rekao:

- Ne, ne, previše troši energiju. Ova osoba će pronaći drugi kamen i ponovo ga baciti na vas. Lično bih to napravio tako da ova osoba uopšte ne bi mogla da podigne ovo kamenje sa zemlje.

A treći gospodar, slušajući ih, samo je teško uzdahnuo, a kad su završili, rekao je:

Saznajte i...

- Kakve gluposti pričate našim učenica? Kakva je korist od vaše sposobnosti ako ste spremni da je potrošite na takve gluposti? Danas će se na vas baciti kamen, a sutra će doći i uništiti naš manastir. A šta ćete onda? Suština našeg učenja uopšte nije u posedovanju posebnih sposobnosti, već u učenju da živimo u harmoniji sa sobom i sa svetom. Ne razmišljam šta ću učiniti ako se na mene baci kamen - želim da naučim da živim u takvoj harmoniji sa Postojanjem da nijedno živo stvorenje ne bi imalo želju da mi naudi. I upravo tu umetnost ovde pokušavamo da shvatimo.

Buda je svojim učenicima rekao slične reči: "Ne mogu vam pomoći da rešite sve svoje probleme, jer ih je bezbroj, a vi i dalje svakodnevno tražite nove. Ali mogu da vas naučim da ne stvarate sve ove nove probleme."

Zlo i negativnost nemoguće je potpuno isključiti i ignorisati, jer je moguće da ćemo ih na sledećoj životnoj raskrsnici probnađi, u okolnostima, situacijama, u drugim ljudima. Jedino što možemno učiniti jeste da ove negativnestvari svedemo na minimum, a to ćemo jedino učiniti ako redovno radimo na svom unutrašnjem stanju i odnosu prema svetu oko sebe. Jednostavno je - nastavite da se posvećujete duhovnom rastu i razvoju i tako ćete smanjiti rizik od raznih negativnosti.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj