Sveti Nikola je episkop, svetitelj i dobročinitelj iz Male Azije, poznat je i po imenu Nikola Čudotvorac. U istočnom Hrišćanstvu se smatra zaštitnikom putnika, zatvorenika i siromašnih, a u zapadnom kao zaštitnik celog društva, a najviše dece. Prema predanju, Sveti Nikola bio je veliki dobbročinitelj koji je celo bogatstvo razdelio siromašnima i nemoćnima.

Prema svetim spisima, Sveti Nikola je svojom pojavom i mudrim rečima donosio utehu, mir, dobru volju, a ljudima je novac umesto u ruke, stavljao u džep kako bi se iznenadili kada bi ga pronašli. Sveti Nikola je vođen čudesnim glasom, krenuo u narodu da širi veru, pravdu i milosrđe. Posebno je bio naklonjen deci koju je darivao, a u njegovom žitiju postoji priča da je spasao tri siromašne devojčice tako što im je kroz prozor ubacivao zlatnike. Pošto je Sveti Nikola bio darežljiv, milostiv i pomagao je ljudima, a deci donosio radost, smatra se da je od ovog svetitelja potekla legenda o DedaMrazu.

Praznik posvećen Svetom Nikoli slavi se 19. decembra, a za ovaj dan vezuju se razni običaji. Jedan od najvažnijih je da na ovaj praznik učinite dobvro delo i da budete milostivi, ali važna je molitva koja se upućuje svetitelju za zdravlje, mir i radost. Veruje se da na dan Svetog Nikole treba da se potrudimo da oprostimo drugima i zatražimo oproštaj kako bi mir ispunio našu dušu.

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, darujudeca orasima, jabukama i slatkišima. I u zapadnom i u istočnom hrišćanstvu, postojao je običaj da deca čiste svoje cipele noć pred praznika i stavljaju ih pored kreveta kako bi u njima ujutru zatekla poklon.

Postoji verovanje da SvetiNikola ispunjava molitve onima koji mu se mole i pomaže u ispunjenju želja, ali smatra se da se za jednu želju danas ne treba moliti. To je želja za materijalnim bogatstvom i luksuzom. Ovakve želje smatraju se pohlepnim, izuzev kada je reč o siromašnim ljudima koji se mole za svoje osnovne potrebe. Želje koje počivaju na istinskoj dobroti i humanosti, a naročito lepe želje, odnosno molitve za druge, veruje se da će Sveti Nikola pomoći da se obistine.

Sveti Nikola je najmnogobrojnija krsnaslava, odnosno najviše porodica u Srbiji slavi baš ovog Sveca kao zaštitnika doma. Pravilo koje vernici poštuju jeste da trpeza za Svetog Nikolu treba da bude posna, jer se slava obeležava tokom Božićnog posta, a pored osveštanog kolača i slavske sveće, priprema se i žito kao podsetnik na pretke.

Izvor: Sensa