Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST, KOJA PRAVILA SE POŠTUJU: 40 dana čišćenja tela i dupše kroz jačanje volje, dobrote i ljubavi

Autor Teodora Andrić

Koja pravila postoje za Božićni post - počinje 28. novembra 2022. godine i završava se 7. januara 2023!

 Koja pravila postoje za Božićni post. Izvor: Shutterstock

Božićni post počinje 28. decembra i traje sve do 7. januara 2023. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom posta vernici se prpremaju za jedan od najradosnijih praznika u godini - Božić, tako što su posvećeni čišćenjem tela kroz ishranu i duše kroz pozitivne misli, dobra dela i ljubav.

Iako traje 40 dana, Božićni post nije tako strog kao Vaskršnji. Sastoji se iz telesnog i duhovnog aspekta. Telesni aspekt podrazumeva uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla, osim vikendom i za vreme praznika kada se jede riba. Sreda i petak, a ponekad ponedeljka, prema crkvenom kalendaru su dani kada se posti na vodi.

Važniji od telesnog je svakako duhovni aspekt Božićnog posta koji podrazumeva uzdržavanje od negativnihmisli, loših dela, navika koje štete i nama i ljudima iz našeg okruženja. Duhovni post se odnosi na čišćenej srca, odnosno da se oslobodite svega što opterećuje i šteti duši, a izaberete ljubav i radost umesto negativnosti.

Takođe, duhovni post se praktikuje kroz molitve, praštanje, pomirenja, dobra dela. Cilj je proslaviti Boga, osvestiti u sebi dobre vrline, i sa novom i lepom energijom ući u novu godinu i proslaviti Božić. Post predstavlja pripremu za pričešće koje je ustanovljeno na Tajnoj večeri. Vernici se pričešćuju u hramovima kako bi podstakli svoj put zdravlja, ljubavi i spasenja.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj