Pravoslavni vernici 20. januara proslavljaju praznikSvetog Jovana Krstitelja, jednog od najvećih svetaca i proroka u hrišćanstvu. Jovanovi roditelji sveštenik Zaharije i Jelisaveta, prema Svetom pismu, dugo nisu mogli da imaju dece, anđeo im je prema predanju u poznim godinama rekao da će dobiti dete.

Sveti Jovan rođen je malo pre Isusa Hrista, a njegova misija bila Je prorokovanje i pripremanje za dolazak Boga, kao i podsećanje ljude na značaj pokajanja. Vršio je ritualna krštenja u reci Jordan, a onda je krstio GospodaIsusaHrista, što se obeležava praznikom Bogojavljenje.

Prema Novom Zavetu, Sveti Jovan Krstitelj smatrao je sebe nedostojnim "odrešiti remena na obući njegovoj". U Novom zavetu je zapisano - A "Jovan imaše haljinu od kamilje dlake i kožni pojas oko svojih bedara; hrana njegova beše skakavci i divlji med."

U Svetom Pismu zapisano je da je Isus Hrist o Svetom Jovanu govorio: "Šta ste dakle izišli da vidite? Proroka? Da, ja vam kažem, i više od proroka; jer je ovo onaj za koga je pisano; Eto, ja šaljem anđela svojega pred licem tvojim, Koji će pripraviti put tvoj pred tobom. Jer vam kažem: nijedan između rođenih od žena nije veći prorok od Jovana Krstitelja."

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće. Jovanjdan 20. januara je jedna od brojnijih krsnih slava u Srbiji, 4. po redu u brojnosti. Sveti Jovan je zaštitnik mnogih zanata i zanimanja, poput, kao i mnogih domova i gradova širom sveta.

Za praznik Svetog Jovana vezuju se razni običaji, verovanja i prakse, ali su najvažniji molitva i srce ispunjeno verom i ljubavi. Veruje se da je Sveti Jovan primer kakav odnos treba uspostaviti prema Bogu, pa prema svetim spisima on nas poziva na promenu, ispravljanje grešaka, sagledanje svog bića sa vrlinama i manama i preobražaj. Ovo je jedan od dana kada je vredno razmisliti o svojim postupcima, navikama koje nam štete i fokusirati se na pravi put.

Običaj je da se na Jovanjdan posti kada se praznik obeležava sredom i petkom, a nekada su se na ovaj praznik sklapala kumstva, jer se Jovan sa

Izvor: Sensa