Jednog dana u šumi je izbio veliki požar. Plamen je zahvatao sve više i više područja. Životinje, ptice, insekti pokušavali su da pobegnu što dalje sa ovog mesta. Odjurile su ne osvrćući se. Samo je jedna mala hrabra ptica pokušala da se izbori sa vatrom. Odletela je do potoka, navlažila krila vodom i uzela vodu u svoj mali kljun. Na ovaj način je uspela da unese par kapi u šumu koja je gorela u plamenu. Ptica je neumorno letela od potoka do mesta požara i nazad.

Srela je starog vuka, koji je pitao iznenađeno:

- Pa, zašto radiš nemoguć posao? Tvoje bedne kapi vode nisu dovoljne ni da ugase jednu travku. Pogledaj tu ogromnu vatru. Svi mi smo ovde nemoćni.

- Da, to su samo dve kapi vode. Ali ovo su kapi moje ljubavi. Ispunjeni su mojom ljubavlju prema šumi. Ovde sam odrasla, ovde sam živela sa svojim najmilijima. Šuma mi je pružila zaštitu od Sunca i kiše, ovde sam uvek bila ispunjena i siguran. Volim svoju šumu. Sada je šumi potrebna moja pomoć. I sada pokušavam da joj pružim svu svoju ljubav. Dajem joj ono što mogu da podelim.

Vuk se zakikotao i otišao. A ptica je nastavila da nosi kapi vode do mesta požara. Bog je čuo razgovor između ptice i vuka. Odlučio je da nagradi posvećenost ptice koja je pokušavala da pomogne voljenoj šumi. Bog je poslao veoma jaku kišu. Tri dana je neumorno padala kiša. Požar je ugašen. Većina šume je spašena.

Pouka ove priče jeste da u životu uvek treba da uradimo ono što možemo i koliko možemo. Čak i kada vam se okolnosti čine nepromenjivo, potrebno je da napravite par koraka i možda taj jedan korak zauvek promeni situaciju. Postoje trenuci u životu kada je teško sve izračunati. Kada je nemoguće predvideti da li će se neki plan zaista ostvariti, da li će biti zagarantovanog rezultata. Ali važno je samo to učiniti. Uradite to iz srca, nesebično. A onda prihvatite kako će se događaji razvijati.

Važno je verovati! Verujte u najbolje, verujte da problemi nisu večni. Verujte da će biti dobro i maksimalno se potrudite da zaista dobro i bude. Oni koji umeju da budu zahvalni na kraju i sami budu srećni i usreće druge. U ovoj priči, ptica ume da voli, zna da ceni i da bude zahvalna. Ona nije samo potrošač, ona se trudi da zadrži dobro. Ona živi u harmoniji sa sobom, u teškom trenutku deluje po nalogu svog srca. Dve kapi njene iskrene ljubavi spasile su celu šumu.

Ne odbacujte ono što možete, i najmanji trud može da sve preokrene, postanite svesni svog srca i snage volje. Možda će jednog dana vaše dve kapi postati odlučujuće.

Izvor: Sensa