Pravoslavni vernici u Srbiji 14. aprila obeležavaju praznik posvećen Svetoj Mariji Egipćanki. Kako navode sveti spisi, svetiteljka je još u mladosti živela "vođena strastim", imala je ljubavnike i vodila je raskalašan život.

Jednom se uputila ka Jerusalima i kada je želela da uđe u hram neka sila joj to nije dopustila. Nakon toga Marija se pokajala pred ikonom Bogorodice za svoja loša dela i odlučila da se posveti monaškom, asketskom načinu života. Kako je zapisano u jednom žitiju, Svetoj Mariji Egipćanki javio se glas koji je rekao - "Ako pređeš Jordan, naći ćeš dobar mir!"

Odlučila je da provede u pustinji ceo život, što je i učinila. Kako se navodi u žitiju Sveta Marija Egićanka živela je 48 godina u pustinji, hranila se divljim biljkama, i borila se protiv negativnih misli i pokušavala da pronađe mir.

Pred smrt je video starac Zosim koji joj je doneo pričešće na obali Jordana, video kako hoda po vodi, stoji u vazduhu, a iz njene poruke na pesku saznao je kada se ova svetiteljka upokojila. Njeno žitije napisao je Sveti Sofronije patrijarh Jerusalimski.

Ovaj praznik se obeležava za vreme Velikog Vaskršnjeg posta, pa se jede posna hrana. Ali praznik nas podseća na značaj pokajanja i oproštaja, kao dve važne stvari za čišćenje i rasterećenje duše. Ovaj praznik može biti i podsetnik da je ponekad našoj duši potrebno da se osami, boravi u tišini, posveti se svojim mislima, molitvi i pokuša da pronađe unutrašnji mir. Čak i kada nam život donosi izazove i prepreke, neophodno je mir sačuvati u sebi.

Izvor: Sensa