Pravoslavni vernici 22. maja obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, gde i danas počivaju. SvetiNikola se slavi još i 19. decembra, mnoge porodice u Srbiji proslavljaju Nikoljdan kao krsnu slavu, a današnji praznik, odnosno "letnjeg" Svetog Nikola najčešće obeležavaju kao preslavu.

Veruje se da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, pa na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a pošto je prema predanju pomagao je mnogima za vreme života. Zbog toga vernici veruju da Sveti Nikola pomaže onima koji mu se mole, zbog toga se naziva i Sveti Nikola Čudotvorac.

Za ovaj praznik još od davnina poštuju se određeni običaji. Jedan od najlepših je darivanje dece, pa roditelji na ovaj praznik često deci daju poklone. Veruje se da je legenda o Deda Mrazu nastala baš po uzoru na Svetog NIkolu koji je za Božić darivao decu.

Običaj je i da na ovaj dan ne treba obavljati teške fizičke poslove, već dan treba provesti u miru, molitvi, ljubavi sa bližnjima i radosti.

Izvor: Sensa