Zameranjem roditeljima sprečavate isceljenje svog unutrašnjeg deteta i oslobađanje svoje prave prirode, zato odlučite da hoćete da prestanete da projektujete svoju ljutnju na svog partnera i na svoju decu, osetite da zaista želite da zalečite stare rane I da živite svoju autentičnost, piše Maja Pakić. Setite se da su vašI roditelji bili uslovljeni svojim roditeljima I tadašnjim društvenim i ekonomskim situacijama i očekivanjima, setite se da prošlost više ne postoji, osim u vašim sećanjima. Setite se da je ljubav najveća isceljujuća moć koja može da izleči čak i najdublja i najbolnija sećanja, jer ljubav donosi svetlost razumevanja i prihvatanja mračnim delovima uma. Koliko god da je bilo bolno naše detinjstvo i odrastanje, ljubav nam pomaže da spoznamo da nam život nikada ne daje više nego što možemo da iznesemo i da uvek možemo da odaberemo život iz središta srca.

VEŽBA MUDROST SRCA

Da bismo podstakli integraciju dosadašnjih uvida, hajde da uradimo ovu jednostavnu, a efikasnu vežbu. Sedite udobno, ispravite leđa, dišite lagano i mirno kroz nos i dopustite sebi blagi osmeh na licu. Pratite svoje disanje, osetite strujanje vazduha u nozdrvama pri svakom udahu i izdahu. Dišite prirodno, nežno i suptilno usporavajte dah, ostanite svesni svakog udaha i izdaha. Povežite se sa svojim srcem. Stavite levu ruku na srce, a desnu ruku preko leve.

Osetite kako dah počinje u srcu i izdah izlazi iz srca. Osetite kako dišete srcem. Budite pažljivi prema sebi tokom udaha i izdaha. Posvetite svu pažnju svom srcu. Osetite toplinu iza dlanova, u predelu srca, dok dišete lagano, nežno, meko. Ostanite u osećaju mira i posvećenosti svom srcu bar nekoliko minuta. Završite vežbu svesnim dubokim udahom kroz nos i izdahom kroz usta. Primetite kako se sada osećate. Osim što nas vraća kući, u središte srca, ova vežba pomaže u snižavanju krvnog pritiska, usporavanju i ujednačavanju srčanog ritma, poboljšava imunitet, rastvara strahove i razvija hrabrost, a najznačajniji efekat je što pojačava naš kapacitet za ljubav.

Udahni duboko, izdahni lagano i sa ovim novim spoznajama sada pročitaj naglas isceljujući tekst Berta Helingera:

Draga mama, dobila sam život od tebe
i uzimam sve što dolazi od tebe.
To što ti radiš za mene nije uzaludno.
Uradiću i ja nešto dobro da bih ti zahvalila
i odala ti priznanje.
Ti si moja majka, a ja sam tvoje dete.
Ti si velika, a ja sam mala.
Ti si u mom srcu.
Drago mi je da si izabrala tatu.
Vi, oboje ste pravi roditelji za mene.

Dragi tata, dobila sam život od tebe
i uzimam sve što dolazi od tebe.
To što ti radiš za mene nije uzaludno.
Uradiću i ja nešto dobro da bih ti zahvalila
i odala ti priznanje.
Ti si moj otac, a ja sam tvoje dete.
Ti si veliki, a ja sam mala.
Ti si u mom srcu.
Drago mi je da si izabrao mamu.
Vi, oboje ste pravi roditelji za mene.

Izvor: Sensa