Drevni lekar Avicena govorio je: "Lekar ima tri sredstva u borbi protiv bolesti – reč, biljku, nož." Prvu stvar koju je naveo jeste reč. Često zaboravljamo koliku moć i snagu imaju naše misli i reči, kao i kakav uticaj mogu imati na naše mentalno i fizičko zdravlje.

U jednoj od pariskih bolnica, mlada psihološkinja Emili Ki, na sopstveni rizik, pozivajući se na glavnog lekara, podstakla je pacijente da 10 puta naglas na dan ponavljaju frazu - "Svakog dana se osećam bolje i bolje." Bilo je važno da pacijenti tu frazu ne ponavljaju mehanički, već da razmišljaju o njoj, da je usvajaju i ponavljaju kako bi počeli u nju da veruju. Rezultati su bili takvi da su se mnogi pacijenti nakon mesec dana osećali izuzetno bolje.

Naše zdravlje je direktna posledica ljudskog razmišljanja. Niko ne sumnja da postoji direktna veza između psihičkog i fizičkog stanja ljudi. Jedan od najvažnijih psiholoških zakona kaže: verbalno izražavanje ljubavi, simpatije i divljenja pojačava vitalnu energiju onoga kome je upućeno. A negativne i neljubazne reči smanjuju energiju slušaoca.

Konstantno prisustvo negativnih misli može povećati rizik od pogoršanja mentalnoh i fizičkog zdravlja. Zato je važno da svakodnevno filtrirate svoje misli, da one negativne odbacite od sebe, kao da ne postoje, a razvijate one koje su pozitivne, prijaju vam i optimistične su. Naučite da uživate u životu, ma koliko on ponekad bio težak.

Zdravlje, život i sudbina osobe direktno zavise od njegovih misli. Mislite dobro i očekujte dobro. Ako mislite loše, to se može odraziti na vas negativno. Ono o čemu stalno razmišljate razvija se u uverenje da to treba ili može da se desi. Negativne misli čine da se osećate uplašeno, zabrinuto i stalno budete u nekom grču. Zato od danas počinjemo da razmišljamo samo o dobrom, nadamo se samo najboljem.

Američki kardiolog Robert Eliot, specijalista za prevenciju srčanih udara i srčane insuficijencije, istakao je dva pravila: Prvo, nemojte se nervirati oko sitnica; Drugo, Nemojte se uznemiravati zbog svih gluposti.

Mislite pozitivno, uživajte u svakom udahu i izdahu u ovom životu, i verujte da će uvek biti dobro!

Izvor: Sensa