Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS SE PRAZNUJE SVETI ALEKSIJE ČOVEK BOŽJI: Svako dobro delo ostaje zapisano - koji je običaj na ovaj dan

Praznik Svetog Aleksija Rimskog Čoveka Božijeg - vernici obeležavaju još jedan dan na koji treba da se podsetimo zašto je važno činiti dobra dela!

 Praznik Svetog Aleksija Rimskog Čoveka Božijeg. Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici 30. marta obeležavaju praznik Svetog Aleksija Rimskog, odnosno Čoveka Božijeg. Sveti Aleksije rođen je u Rimu u bogatoj i uglednoj porodici. Kada je odrastao bio je primoran da se oženi, a on je odlučio da napusti svoj dom i ode u grad Edes u Mesopotamiji. Na tom putovanju odlučio je da živi asketskim životom neprestano se moleći Bogu.

Nakon 17 godina asketskog života Sveti Aleksije kreće u Laodikiju, ali je vatar lađu okrenuo ka drugom pravcu, ka Rimu. Svetitelj je smatrao da je to bio važan znak da treba da poseti roditelje.

Kada se na vratima porodične kuće pojavio obučen kao prosjak, roditelji ga nisu prepoznali, ali su mu dozvolili da živi u kolibi pored njihove kuće. Sveti Aleksije živeo je još 17 godina, a prema predanju, kada je preminuo njegovo lice svetlelo je kao Sunce.

Sveti Aleksije postao je poznat po imenu "Čovek Božiji", a vernici seovom svecu mole za zdravlje i pomoć. Postoji važan običaj na ovaj praznik, a to je da ne treba odbiti osobu koja od vas traži milostinju. Na ovaj način se podsećamo važnog životnog principa - da je svako dobro delo dar i blagoslov.

Svako dobro delo ostaje zapisano, a ukoliko niste u mogućnosti nekome da pomognete materijalnim stvarima, uputite mu lepu reč ili se pomolite za njegov život i zdravlje.

Sveti Aleksije Rimski je zaštitnik putnika, bolničara, prosjaka, hodočasnika i dadilja.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj