Kakva je boginja Vesna i čemu može da nas nauči? Ona nosi venac u kosi, ona je devojka koja se igra, zavodi, pleni svojim lepim plesom i pokretom. Simbolika korišćenja venca u kosi danas postoji kod mlade, a u nekim krajevima Rusije i Srbije umesto prstena mladenci bi kao znak venčanja promenili vence i povezali bi svoje duhovno ja zajedno sa partnerom preko temena glave, kroz koje mi, inače, i komuniciramo sa kosmosom. Venčanje je predstavljalo spriritualnu vezu između muškarca i žene, a potom mogućnost da njih dvoje kreiraju nešto novo.

Za Vesnu se danas vezuje praznik Mladenci. Njen simbol je povezan sa igrom, emocijama, mladalačkom ljubavlju i kreativnošću. Ritualno se krajem marta, to jest na prolećnu ravnodnevnicu, spaljivala lutka Morane da bi se označio kraj ciklusa jedne godine, tačnije zime. Tada bi nastupio novi ciklus ili Nova godina. Kada je dolazila, Vesna nikad nije dolazila sama. Na krilima vetra ju je donosio bog vetra - Stribog, a Jarilo, bog rata i proleća i njen partner, pratio ju je u kosmičkom plesu.

Vesna je istovremeno boginja ljubavi i sloge, nešto poput Venere u rimskoj i Afrodite u grčkoj mitologiji. Svojim glasom pleni, inspiriše, opija muzikom, vraća ljubav u ljudska srca i poziva na saradnju. Donosi toplinu i radost. Devojka u belom. Devojka koja leti kad hoda, koja je senzualna, a ne vulgarna. Devojka koja nadahnjuje. Devojka kojoj treba prići nežno. Devojka koju treba otvoriti polako kao nežan cvet. Svaka žena je ima u sebi ali, kao i Devana, nestaje u nama kao sneg na drvetu, jer ne obraćamo pažnju na tu unutrašnju devojku koja nas poziva na kreaciju, te tada polako gubimo vezu sa delom sebe.

Lekovita energija proleća

Ona je neko ko unosi svežinu, oplemenjuje prostor, razume prirodu, igra se i topi u plesu. Vraća osmeh na lica. Leči dušu.
Žene su u ovom periodu Vesne dosta osetljive, mogu postati lake mete i biti povređene od strane ljudi, roditelja koji pokušavaju da sputaju ili iskoriste ovu svežinu devojke koja treba da postane žena, jer vide da se menja, da postaje odrasla, ali je još uvek detinjasta. To vrlo često rade naše drage bake, te otuda i postoji ova borba arhetipovaJagbabe i Vesne. Mada, u ciklusu proleća Vesna uvek pobeđuje (kao u crtaću Đole proleće), jer nas poziva da se budimo - vreme je proleću. Vesna predstavlja smrt devojčice i rađanje žene. Tada majke shvataju da im ćerka postaje žena.

To je devojka koja ima čisto srce, hoće da pomogne, hoće da uveseli, hoće da sasluša problem, želi da da. Pomalo je naivna. Ona je srce svakog čoveka, ona je polet u ljubavi, želja i optimizam da možemo sve. Volja da se borimo za lepe stvari. Želja da ulepšamo stvarnost. Sposobnost da prebrodimo problem, mogućnost da razumemo emocije. Kako da ih usmerimo tamo gde želimo, kako da ne upadamo u očaj i kako da ih ne potiskujemo, nego da ih pustimo da teku slobodno kao nabujala reka u proleće na kojoj možemo lepo da plovimo ili da se spuštamo u čamcu niz planinu. Da vratimo polet i optimizam, da trčimo bose, da dodirujemo travu i mirišemo cveće kao Ferdinand, da vodimo ljubav u prirodi, na otvorenom, da pružimo nežnost svom partneru, da osetimo zanos, da znamo za šta živimo, čemu stremimo posle borbe, da znamo da uživamo u sadašnjem trenutku, da volimo jednostavne stvari, da nosimo laku odeću, da se ne stidimo, ne stežemo, da volimo svoja tela i mirišljave kupke... Ona nas uči da osetimo toplotu tela svog partnera, da znamo da se krećemo neopaženo i nesmetano, a da nas ipak svi primete. Da trepćemo i mašemo lepezom koja stvara prijatno hlađenje kao prijatni prolećni Stribog koji donosi svežinu Vesne u proleće.

Izvor: Sensa/Svetlana Čučković