Želim da vam ispričam priču jednog mog klijenta koji je na terapiju došao sa simptomima povraćanja i vrtoglavice kod pojačanih zvukova iz okoline. Kroz razgovor smo došli do toga da želi da promeni posao koji ga više ne ispunjava i ne oseća povezanost sa njim. “Jedinu poveznicu između sebe i posla nalazim u prihodima koje od njega imam”, rekao je. Kada smo prokopali dublje, došli smo do zaključka kako je posao u ovom trenutku bila jedina sigurna, stabilna stvar u njegovom životu. S jedne strane jedini oslonac, sa druge strane izvor velike frustracije i nemoći. Kada dođe do kulminacije, simptomi (povraćanje i vrtoglavica) se pojačavaju. Posao ne može da obavlja. Radno mesto je vezano za pojačane zvukove i jedino rešenje je odlazak na bolovanje. Tada se simptomi lagano povlače.

Šta možemo da uradimo u ovom trenutku? Većina ljudi bi se usredsredila na rešavanje problema koji su uzrokovali osećaj nemoći, ali postoje situacije kada je to jednostavno nemoguće, poput situacije mog klijenta. On ne može da napusti posao.

Šta da radimo kada osetimo nemoć?

1. Umesto da se borite protiv nemoći, pokušajte da je prihvatite i naučite kako da se sa njome nosite. Prvo i najvažnije, osvestite svoje stanje i prihvatite da se trenutno osećate nemoćno. Nemojte da se osuđujete ili kritikujete zbog toga. Umesto toga, budite ljubazni prema sebi i priznajte da su osećanja nemoći normalni u životu.

2. Sledeći korak je razumevanje uzroka vaše nemoći. Možda se radi o situaciji koju ne možete da promenite ili osobi koja vam ne dopušta da delujete kako biste želeli. Razumevanje uzroka pomoći će vam da se bolje nosite sa situacijom i pronađete načine kako da preživite i funkcionišete u njoj.

3. Razgovor sa terapeutom, prijateljem, članom porodice i promena navika.

Pokrenite energiju

Osećaj nemoći povlači za sobom osećaj krivice, očaja i telo nam se usporava. Energija staje, a nama se ništa ne radi. Ovo stanje zahteva da se pokrenemo. Telo i energiju. Ove vežbe mogu da vam pomognu da se smirite i oslobodite stresa.

1. Ustanite i počnite da hodate, prvo polako pa sve intenzivnije i intenzivnije.

2. Tapkanje timusa - reč je o centralnom meridijanu, na sredini grudi (mesto gdje se Tarzan udara kad ispušta glas)

3. Plivanje kraula na suvo. Ustanite i zamislite da ste u moru i plivate kraul žustro. Nemojte da se forsirate. Cilj je da pokrenete telo i energiju tela, a ne da se povredite.

Takođe, meditacije i vežbe disanja mogu vam pomoći da se smirite i oslobodite stresa. Važno je imati na umu da se stanje nemoći može menjati s vremenom. Možda trenutno ne možete da rešite problem, ali s vremenom situacija može da se promeni, a vaša nemoć može da se smanji ili čak nestane.

U radu sa klijentom počeli smo od simptoma i došli do uzroka. Na početku je fokus bio samo na simptomu i želji za njegovim otklanjanjem. Energija prati fokus. I tamo gde usmeravamo svoj fokus energija ga hrani. Lepota neuronauke i novih tehnika koje nam dolaze u susret je ta da možemo da zaobiđemo svoje svesno. Možemo da odmorimo um i uđemo u telo. Tu nam kao alat dolazi brainspotting. Klijent sada razume igru koju je stvorio u svom sistemu. Simptom se smanjio. I što je najvažnije otkrio je uzrok simptoma i dozvolio sebi da vidi i istraži nove mogućnosti kako bi rešio svoj problem. Na kraju je promenio i posao, a da nije narušen osećaj sigurnosti.

Izvor: Sensa/Sensa.hr