AKO SU VAS LJUDI POVREDILI, IZDALI ILI RAZOČARALI, SAMO 1 STVAR MOŽE POMOĆI: Ovo je najboji lek za svako slomljeno srce!

Zašto je važno da oprostite ljudima koji su vas povredili - vreme je da zalečite svoje srce!

Shutterstock

Oproštaj - isceljujuća moć koju ima svako od nas. Opraštam ti - možda ti ne zaslužuješ moj oproštaj ili ga n želiš, ali zao moja duša zaslužuje mir.

Kada nas neko uvredi, razočara ili povredi, prirodno je da osećamo bol. U takvim situacijma našu dušu preplavljuju razna negativna osećanja - od besa, ljutnje, do mržnje ili želje za osvetom. Ove emocije, koliko god bile instiktivne, zapravo su izuzetno teške i toksične za našu dušu. Takva osećanja donose nam samo još više bola i jedini ačin da se oslobodimo loših iskustava iz prošlosti i negativnih emocija jeste oproštaj.

Opraštanje drugima i sebi pokazuje da je vaš um dovoljno moćan i fleksibilan da prihvati bol i uči iz njega. To znači da kada neko pokuša da slomi vaše srce, vi se ne lomite, već donosite odluku da ozdravite i krenete dalje. Spremni ste da se suočite sa svojim strahom i bolom. Nakon toga ih otpuštate i počinjete da živite u miru i skladu sa sobom.

Iz svake situacije kada vas neko povredi, važno je izvući pouku. Umesto da dugo sedite u prašini očajanja, vi svoje iskustvo posmatrate kao vrednu životnu lekciju. Iako izdaja i razočaranje znaju da bole, važno je znati isceliti se i nastaviti uzdignute glavenapred.

Jasno je da u teoriji to zvuči lako i da u praksi to nije jendostavan zadatak. Ali svi smo već jednom osetili bol i razočarenje u ivotu, znamo da to prolazi, uskoro postaje juče. Sećanja ostaju, ali bol prolazi. Ipak, rane ostaju, a koliko sugio će "peći" vašu dušu, zavisi samo od vas. Zato morate naučiti da oprostite, jer sa oproštajem i otpuštate negativno.

Neće biti lako, a vaš ego će se odupreti svom snagom. Ali ovo je jedini način da se oslobodite bola i krenete dalje. Ovo je jedini put do sopstvene sreće. Opraštanje je neophodno, pre svega, za vaš lični rast, kako bi se razvila vaša emocionalna inteligencija i vaš um postao fleksibilniji. To će vas samo učiniti mudrijim.

Opraštanje mora biti iskreno od srca, kako bi se u njega svetlost uselila. Oprostite drugima, ali što je najvažnije, oprostite sebi što ste im dozvolili da iskoriste vašu ranjivost i naškode vam. Moć praštanja će vam dati hrabrost da prevaziđete sve prepreke u životu. To će vas izlečiti, ojačati i otvoriti vam oči za svet oko vas. Osim toga, oproštaj vas uči da još više cenite pravu ljubav i poverenje.

Kako da znate da li ste nekome zaista oprostili? Meksički pisac Migel Ruiz je o tome odlično napisao: "Znaćete da ste oprostili nekome kada ga vidite i ne doživite nikakva osećanja. Čujete njegovo ime i ne reagujete. Kada dodirnete staru ranu, a ona ne boli, shvatićete da ste zaista oprostili..."

Izvor: Sensa