Motivaciona govornica i autorka knjiga za samorazvoj Lujza Hej imala je teško detinjstvo i odrastanje, što se kasnije odrazilo na njen život i zdravlje. Preživela je nasilje u porodici, bila je žrtva silovanja, bila je siromašna i na ivici gladi. Rođena je 1926. godine u Los Anđelesu, a odrasla je u porodici u kojoj se majka preudala zbog siromaštva za čoveka za kojeg se ubrzo otkrilo da je nasilnik. Živela je okružena nasiljem, bila je žrtva silovanja od strane komšije, a u 15. godini je napustilaškolu jer je ostala u drugom stanju. Sa 16. je odlučila da da dete na usvajanje jer nije imala novca, ničiju pomoć, niti podršku, bila je i sama dete. Kako je siticala, do kraja života je mislila da je to bila racionalna odluka u tom trenutku.

Ubrzo nakon toga Lujza Hej odlazi da živi u Čikago i radi slabo plaćene poslove. Nakon toga se seli u Njujork, menja ime i počinje da radi kao model. Bila je izuzetno uspešna u ovom poslu i mnoga poznata svetska imena želela su da nosi njihove kreacije. U tom peripdu upoznala je biznismena Endrua Hejja za koga se udala 1954, ali on je napušta posle 14 godina braka, zbog druge žene.

Dbe godine kasnije, Lujza Hej ulazi u svet transcendentale meditacijem sa Maharišijem Maheši, jogijem na Internacionalnom univerzitetu u Ferfildu, Ajdaho, SAD. Ali vrlo brzo, sve se ponovo menja. U 51. godini života Lujza saznaje da boluje od raka grlića materice. Bila je uverena da je bolest uzrokovalo neprestano gomilanje besa tokom godina zbog svega što joj se dešavalo. Tada odlučuje da počne sa tehnikama opraštanja i pozitivnih misli koje će iščistiti njene emocije, ali prelazi i na terapiju koja podrazumeva posebnu ishranu i povremeno ispiranje creva.

Kako je govorila, umesto lekova i operacija, opredelila se za afirmacije, vizuelizacije, pročišćavanje ishranom i psihoterapijom. Kako je govorila, posle šest meseci bila je zdrava. Ne postoje naučni dokazi da je Lujza Hej uspela na svojstven način da se izleči. Za svoju bolest je govorila: "Rak je bolest uzrokovana dubokom i dugotrajnom ozlojeđenošću koju nosite u sebi sve dok bukvalno ne počne da vas izjeda. To je duboka tajna ili tuga koja jede ili mržnja koja dugo traje."

Smatrala je da razvijanjem ljubavi prema sebi možemo da budemo zdraviji i živimo srećnije. Tada je počela da motiviše druge i napisala je svoju prvu knjigu o tome kako je uspela da se izleči. Stekla je vleiku popularnost, gostovala je kod Opre Vinfri, a nakon toga prodaja njenih knjiga je skočila na više od 35 miliona primeraka, a prevedene su na više od 30 jezika.

Lujza je smatrala da je svaka bolest duboko povezana sa našim potisnutim emocijama, pa je tako za srce govorila: "Srce predstavlja ljubav, a krv radost. Srce šalje radost kroz ljubav kroz telo. Kad se lišiš radosti i ljubavi, srce vene i postaje hladno. Ovo usporava protok krvi i otvara put za anemiju, anginu i srčani udar. Treba obratiti pažnju na male radosti koje vas okružuju, jer ako godinama istisnete svaku radost iz svog srca, ono propada od patnje, a to može da dovede do srčanog udara."

Njene knjige čitali su ljudi širom sveta, delili njene pozitivne poruke i afirmacije, i smatrali je za jednog od najboljih life coach-eva svih vremena. Do smrti je penzionerske dane provodila na svom imanju u blizini San Dijega. Tamo je imala veliku baštu u kojoj je uzgajala ruže i razno povrće.

"Iako više ne mogu da gajim biljke kao pre, i dalje radim u bašti. I još uvek se čudim što vidim da nešto raste. Čudo je života samo gledati kako se dešava", govorila je Lujza. U devetoj deceniji života izjavila je da joj je ovo najbolji period do sada.

"Verujem da sam velika, jaka, zdrava devojka sa puno dobre energije. Veoma sam srećna što imam energiju koju imam, što mogu da živim život kojim živim i da uživam u društvu fantastičnih prijatelja. Verujem da me život voli. Takođe verujem da je smeh važniji od brige o borama. Smejem se mnogo češće, šalim se mnogo češće. Negujem mentalno stanje koje mi omogućava da imam pozitivan pogled na život. Ovo pozitivno, zahvalno, srećno stanje privlači ono najbolje od svega u životu, i zato je ovo jedna od mojih najboljih decenija do sada", isticala je motivaciona govornica.

Njen recept za sreću je jednostavan - Pojednostavite gde možete, budite optimisti i fokusirajte se na rešenje, a ne na problem! Lujza Hej bila je poznata po svojim afirmacijama za razne aspekte života, vežbanje ljubavi prema sebi, afirmacije za privlačenje obilja, praznične afirmacije, za lični razvoj... Pročitajte OVDE 100 najboljih afirmacija Lujze Hej!

Luiz Hej preminula je 30. avgusta 2017. godine u San Dijegu, ali njene knjige su i dalje jedne od najprodavanijih iz oblasti motivacije i pozitivne psihologije. I dalje motiviše svet i čini ga mestom sa više pozitivne energije!

Izvor: Sensa