Oproštaj je lek za dušu, najmoćnije sredstvo za skidanje velikog tereta sa naših ramena, nešto što nas oslobađa od prošlosti i pomaže da živimo u sadašnjem trenutku. Međutim, oprostiti nije tako jednostavno, posebno ljudima koji su vas više puta povredili. Ali ne zaboravite koliko vi zapravo imate snage i mudrosti u svom srcu, ne zaboravite da je vaša vodilja kroz život ljubav.

Otkrivamo koje 4 osobe treba da dobiju vaš oproštaj kako biste vi nastavili dalje:

1. Oprostote roditeljima - Da li i dalje preoispitujete svoje detinjstvo? Da li mislite da bi mnoge stvari bile drugačije da su vas roditelji vaspitali? Kroz ovakva pitanja, vi samo ostajete u mestu, i dalje tapkate u prošlosti. Uvek se u životu susrećemo sa raznim ograničenjima, a ako uzmete u obzir sve okolnosti, shvatićete da oni u tom trenutku nisu mogli ili nisu umeli bolje. Oprostite svojim roditeljima kako biste se oslobodili svojih ograničenja. I uložite svu energiju u svoj rast. Postoji jedna stvar na kojoj roditeljima treba večno da buidete zahvalni - dali su vam život.

2. Oprostite partnerima sa kojiam veza nije uspela - Mnogi ljudi svoje bivše ljubavnike nakon raskida veze posmatraju kao neprijatelje, iako su juče delili sve, čak i energiju vlastitog srca. U svakom odnosu svako ima određene odgovornosti, prihvatite svoje. Iako se vaša veza ružno završila i ostali ste povređeni, pustite bivšeg partnera da ode od vas, od vaših misli, iz vašeg srca. Izgovorite reči: "Opraštam mu/joj za sve i želim mu/joj dobro." Svaki put kad ovo ponovite, negativna emocija povezana sa sećanjem će se smanjiti. Uskoro će zauvek nestati.

3. Oprostite svakom eko vas je povredio - To s emože odnositi na šefa, prijatelja, poslovnog partnera, nekoga koa vas je prevario ili izdao... Na ljude za koje ste mislili da nikada nećete moči da im oprostite. Ako im oprostite, sa tim oproištajem odlaze i vaša neprijatna osećanja, negativne misli i ružna prošlost.

4. Najvažnije je oprostite sebi - Četvrta osoba kojoj morate oprostiti ste vi sami. Jedno je preuzeti odgovornost za svoje postupke i realno sagledati situaciju, a drugo je samom sebi nametati osećaj krivice. Oprostite sebi za ono što ste napravili, a za šta se iskrneo kajete. Samo recite: "Opraštam sebi za svaku grešku koju sam napravio. Ja sam dobra osoba i imaću prekrasnu budućnost." Kad god pomislite na taj događaj ili situaciju, samo ponovite: "U potpunosti sebi opraštam." A onda nastavite sa svojim životom.

Takođe, nikada nije kasno da zatražite od osobe koju ste povredili oproštaj. Sam čin pokajanja i preuzimanje odgovornosti za greške, doneće vam olakšanje.

Izvor: Sensa