Starac započinje dug i zahtevan uspon na vrh planine. Put je težak, mnogi ne idu putem koji je on odabrao. Blato je i klizavo je pod nogama sa mnogo nazubljenih stena i trnovitih grmova. Pada jaka kiša, a oblaci su se spustili posvuda oko njega pa se njegovo putovanje čini još težim. Njegovo razmišljanje je negativno i stalno prigovara, što mu uzrokuje mnogo patnje.

Dok se polako penje, svakim korakom mrmlja ispod glasa. Njegove reči su oštre i okrutne prema sebi, ali on nastavlja dalje. Kiša ne popušta, a što se više uspinje, oblaci se čine još gušćima. Um mu stalno govori da odustane, često oseća da je put uzaludan, veruje da se putovanje ne isplati. Ali on nastavlja uprkod tome što se neprestano žali.

Kako napreduje, njegove misli počinju usporavati, a njegove grube reči upućene samome sebi se smanjuju. Uviđa kako se oblaci posvuda oko njega lagano razdvajaju. Kiša jenjava. Konačno se probija kroz oblake i dočeka ga veličanstveno plavo nebo, Sunce ga obasjava prekrasnim toplim zracima. Osmeh mu krasi lice, a negativne misli su potpuno nestale. Može videti vrh u daljini i oblake daleko ispod. Njegov um je miran i bistar kao plavo nebo oko njega. Ispunjen je radošću i mirom. Jedino što ponavlja jeste: 'Još samo nekoliko koraka do vrha, još samo nekoliko koraka do kraja.'

Pouku priče opisuje njen autor Dhamma Tāpasā:

Naše misli su te koje nam uzrokuju stres, teskobu, ponekad čistu patnju. Videti te misli i unutrašnji dijalog kao samo prolazne oblake u vremenskom sistemu koji smo sami stvorili može nam pomoći da se opustimo i prestanemo im pridavati važnost.

Naša osećanja proizlaze iz naših misli. Razmišljanje i unutrađnji dijalog uzrokuju naše osećaje, a osećaji diktiraju naše ponašanje. Misli dolaze i odlaze, baš kao oblaci na nebu, niti ih pričvršćuju niti zadržavaju dok prelaze preko našeg svesnog uma.

Mi ljudi smo poput malih tvornica koje proizvode jednu misao za drugom. Uvek je naša vezanost za te misli ono zbog čega patimo. Samo dopustite mislima da prođe, poput oblaka na nebu, ne pokušavajte ih kontrolisati niti se vezati za njih.

Izvor: Sensa