Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ansambl Divanhana: kako zvuči moderan sevdah

Na svom krivudavom putu, kao stablu zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kultura, kalemismo svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred vama.

  Izvor: Foto: Lična arhiva

Sevdalinka je bosanska narodna pesma iz gradske sredine i predstavlja jedinstven muzički izraz u Bosni i Hercegovini sa dugom i bogatom tradicijom. Sama reč „sevdalinka" nastala je od arapske reči „sawda" što znači crna žuč. U turskom jeziku se ovaj pojam veže za melanholiju, dok u bosanskom jeziku pojam „sevdah" označava čežnju, ljubavni žar i ljubavni jad.

Ansambl Divanhana je predstavnik „novog vala sevdaha". Oni različito i sebi svojstveno aranžiraju pesme sevdalinke, a posvećeni slušaoci mogu svojim osećanjima da prepoznaju pravi naum iza takve izvedbe - iskrenost i odanost bogatoj tradiciji. Bend je osnovala grupa studenata Muzičke akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, a svoj album prvenac Dert objavili su 2011. godine. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata, i već sa prvim singlom „Evo srcu mome radosti", Divanhana je postigla prepoznatljivost među world music izvođačima na našim prostorima, ali i širom Evrope.

Petar Perović i Nebojša Vučković: Kakva svesnost, takav život (KNJIGA O TEBI)...

Svoju ovogodišnju turneju Divanhana je otpočela martovskim koncertom u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini, nakon čega ih čekaju brojna gostovanja širom Evrope.

Svoju prepoznatljivost gradite obradom tradicionalnih pesama na autentičan, moderan način i u tom procesu koristite fuziju različitih muzičkih žanrova. Da li je teško „obući" staru melodiju u novo ruho ili je možda teže „obući" novu melodiju u stari zvuk?

Ideja benda Divanhana od samog početka delovanja je bila ništa drugo nego tradicionalnu muziku zemalja Balkana približiti samima sebi, pa tek onda konzumentima pomenute. Ako kažemo da danas stojimo na istom mestu, onda je nekako logično da je naša muzika rezultat fuzije različitih muzičkih stilova. Sedam članova benda različito pristupa muzici, različito oseća i svako je zaintrigiran različitim stilovima, pa otuda rezultat „oblačenja" stare melodije u novo ruho. Nekako, gledajući iz naše perspektive, mi činimo i jedno i drugo: oblačimo staru muziku u novo, a ujedno i novu u staro ruho. Kada uđete u naš studio gde svakodnevno vežbamo i stvaramo, imate jedan natpis gde stoji: „Respect everybody's feelings and treat everyone equally" , što ukazuje na to da svi daju svoj maksimalni kreativni doprinos u ono što iz naše male fabrike muzike izađe na površinu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj