Ljubav je jedna od vodećih vrednosti u našem životu, ali se često dogodi da se zbog nje razočaramo i patimo. Koliko puta vam se dogodilo da ste mislili - "Napokon sam pronašla pravu osobu za sebe, to je to!" - a vreme je pokazalo da ste živeli u vleikoj iluziji. Kada se sjajna ljubavna priča odjednom pretvori u mehur od sapunice koji se raspršti na sve strane, dolazi do razočaranja - u sebe, u druge, u ljubav uopšte.

Glavni uzrok ovog stanja jeste stvaranje iluzija od ljubavi. Još od detinjstva upijamo šta ljubav jeste, priču o njenom savršenstvu, sudbonosnom susretu koji će promeniti sve. Mnoge devojčice čekjaju princ aiz bajke i živeli su srećno do kraja života, a idealne ljubavne priče iz filmova, medija, muzike i sa društvenih mreža tokom odrastanja postaju naša vodilja kakvu ljubav treba da očekujemo. Zbog potpuno pogrešne slike, dislocirane iz realne situacije, uz obilje spoljašnjih stimulansa iz spoljašnjih izvora (medija), počinje da se oblikuje slika ljubavi, kako je kad voliš i kada si voljen. Nesvesno, u njoj počinje da se stvara slika "prave ljubavi".

Kada sa takvom predstavom o ljubavi krenemo od mladosti da kreiramo romantične odnose, ta slika s epolako ruši. shvatamo da nije sve kao sa filmskog platna i iz našeg ružičastg sveta iluzija. Onda pravimo najveću grešku, umesto da prestanemo da verujemo i hranimo svoju iluziju, mi prestajemo da verujemo u ljubav uopšte.

Otpuštanje iluzija koje smo izgradili oko naše slike "šta ljubav jeste, a šta nije" nije lak zadatak, ali važno je da shvatimo da ljubav postoji i da ne treba da odustanemo, već da je prihvatimo i rastemo kroz svoja iskustva.

Kada otpuštate iluziju ljubavi, to ne znači da napuštate veru u pravu ljubav, već da počinjete da formirate u sebi autentičniju i stvarniju sliku ljubavi. Svako ima svoju viziju prave ljubavi, ne onu koja nam je "servirana", već ona koja je u skladu sa našim bićem i našim ličnim željama u ljubavnim odnosu.

Da bismo stvorili autenitčnu sliku ljubavi i ponovo započeli kvalitetnu romantičnu vezu, važno je da radite na sebi, da se stalno razvijate i sebe upoznajete. Osluškujte soju podsvest, šta vam srce poručuje, kao i koje propuste ste pravili u prošlim vezama i iz njih učite.

Pravu ljubav ćete pronaći kada kreirate zdrav odnos prema sebi, bez uslovljavanja, previše kritikovanja, odbacivanja, zasnovan na apsolutnom prihvatanju. Tada će se vrata ljubavi otvoriti i u vašem životu!

Izvor: Sensa