Psiholog, terapeut za parove i vlasnica Youtube kanala Veze i one bvezveze, Dragana Penco u jednom od svojih video priloga otkrila je kako možemo nekoga zavesti uz pomoć lučenja dopamina, hormona sreće.

Osim svih drugih komponenti u zavođenji, jedna od vodećih jeste hormonski koktel, a hormon koji pomaže da nekoga zavedete svakako je dopamin.

Dopamin je hormon koji se povezuje sa motivacijom, osećajem nagrađenosti i ponašanjem koje je svojstveno za postizanje ciljeva. Kada se dopamin luči u nama, fantaziramo o ljudima koje nam se dopadaju. Dopamin je hormon sreće, ljubavi, ali i zavisnosti prema nekome.

Dopamin se najviše luči kada išćekujemo nešto, pokazuju istraživanja. Na primer, kada želimo nešto da dobijemo, a imamo jaku želju za tim, dolazi do lučenja dopamina.

Ako želite nekoga da zavedete, morate ga motivicati da mu to postane važno, objašnjava psiholog. Na primer, hvalite tu osobu za stvari koje radi, za neke njene karakteristike, neke njene osobine - ovo će podstaći motivaciju, lučenje dopamina - ovako ćete ovu osobu "navući" da vam se vraća.

Da bi nas osoba jako poželela, moramo je nagraditi, ističe Dragana. To ne mora da znači da je to vreme koje provodite sa ovom osobom nagrada. To je nagrada kakvu ta osoba želi. Najbolje je da tu pažnju dajete po malo, kako bi se osoba vraćala po još. To je kada osobu odvedete negde, pošaljete joj neku lepu poruku, učinite nešto lepo...

Takođe, potrebno je da osobu uvedete u takmičarski duh. Na primer, kada vas pozove, pošalje poruku, potrudi se da vas obraduje, nagradite je - tada će se nivo dopamina podstaći. Ukoliko ništa ne uradite, nivo dopamina se smanjuje. Sam taj momenat u kojem znamo da ćemo se u nečijem prisustvu osećati dobro, srećno, posebno, dopamin raste.

Pojava novih stvari povezana je sa visinom dopamina. Dragana objašnjava da ukoliko nekoga želite da zavedete, ponudite mu nove stvari, nova iskustva, pokažite svoju novu stranu, menjajte kako izgleda vaš svakodnevni život, seksualni život, i dopamin će se lučiti.

Na primer, ako stalno gledate serije zajedno, promenite nekad i igrajte igrice - to je novo. Ili, ako ste stalno kod kuće, idite negde zajedno, uradite nešto novo. Učenje novih stvari znači da ćemo napredovati i biti bolji, a to je svim ljudima važno.

U video prilogu ispod možete čuti celu priču o lučenju dopamina i zavođenju!

Dragana Penco je diplomirani psiholog - savetnik sa diplomom Londonskog instituta. Na njenom Yotube kanalu "Veze i one bezveze" možete pronaći brojne korisne i praktične psihološke savete koji pomažu da unapredite ljubavni život, rešite određene probleme u odnosu i kreirate kvalitetnu i zdravu vezu. Dragana je i REBT terapeut, KBT terapeut, obučena za terapiju parova i seksualnu terapiju. Trenutno je usred pisanja diplomske teze za dobijanja zvanja psihologa terapeuta na univerzitetu u Bolonji i pod supervizijom. Suvlasnik je "Centra za veze i odnose Penco".

Izvor: Sensa