U svakom odnosu neophodno je pronaći kompromis kako bi veza funkcionisala, ali ponekad sukobi sa partnerom i razlike izgledaju toliko nepremostive, da odnos sve više i više postaje opterećenje nego radost. Da lise može definisati koje moraju da dožive kraj?

Psiholozi izvdvajaju 3 tipa parova koji teško pronalaze rešenja i ostaju zajedno:

1. Oni koji se uvek svađaju - Ovo su parovi koji svaku nesuglasicu, različita mišljenja, stres, nezadovoljstvo završavaju međusobnom svađom. Stalne svađe su povod da se ode na porodičnu ili ličnu terapiju kako bi se otkrilo šta se krije u dubinama ledenog brega. Međutim, neki parovi su toliko izgubili strpljenje da je rastanak možda najbolje rešenje. Možda su par privukli unutrašnji sukobi, slične traume iz detinjstva, kako bi jedno drugom pomogle da se zajedno izleče, da uđu u prostor bezuslovne ljubavi, koja im je nedostajala. Ipak, na kraju shvataju da je bolje kada su razdvojeni.

2. Nedostatak komunikacije - Partneri koji ne govore o svojim potrebama i osećanjima, biće nezadovoljni, često će se svađati i teško će pronalaziti načine da unaprede svoj odnos. Ovakvi ljudi su skloni i "kažnjavanjem tišinom", kada ne govore partneru zašto su uvređeni i ljudi, već očekuju da on/ona sami odgonetnu osećanja druge strane i otkriju šta su pogrešili. Komunikacija o emocijama, vrednostima, zajedničkim planovima - neophodna je za svaki odnos. Kažite kako se osećate, ne očekujte da vam partner čita misli.

3. Ne postoje jasne granice u vezi - Izgradnja zdravih granica je neophodna za dugoročnu vezu. Ovo je veoma važna veština kada čovek zna da izgovori šta mu je prihvatljivo, a šta nije. Na primer, imate slobodu da kažete d aželite vikend da provedete sami, ili da želite sa majkom da odete na letovanje bez partnera, ili da biste radije proveli dan sa prijateljima nego sa partnerovom porodicom. Parovi koji neznaju za granice i ne poštuju "ne" druge strane, imaju rizik da se ubrzo rastanu. Ovo s etakođe odnosi i na granice ličnog prostora, slobode, želja, planova u vezi. Partner ne treba da izgubi sebe i da ne zanemari svoje potrebe ako je izabrao da provede život sa vama.

Izvor: Sensa