Ljubav na inspiriše da postanemo bolja vetija sebe, da se razvijamo, napredujemo, osećamo se slobodno da budemo ono što jesmo, volimo i želimo. Ali sve to pod uslobvom da smo u zdravoj ljubavnoj vezi. Sa druge strane, naspram nje je opsesivna veza u kojoj se osećate kao da hodate po ljusci jajeta. U ovakvom odnosu, uvek ste na korak do nečega što je toksično, negativno i neprijatno.

Ovih 6 znakova uklazuju na opsesivnu ljubav:

1. Ljubomora i posesivnost - U opsesivnoj ljubavi očigledno nema granica. Ne poštuje se vaša privatnost ili prostor. Partner vam stalno šalje poruke, zove vas, proverava gde ste i sa kim. Oni uvek žele da znaju sa kim provodite vreme ili sa kim razgovarate. Postaju ljubomorni ako provodite vreme sa nekim drugim osim sa njima. U zdravoj ljubavi, osoba shvata da ne poseduje svog partnera, dok u opsesivnoj, ona želi da distancira partnera od celog sveta.

2. Idealizuju vas - Osoba koja je opsednuta vama fokusiraće se samo na vaše pozitivne stvari. Ne žele da vide vaše negativne osobine. Ne možete ništa loše učiniti za njih. Postavljaju vas na tron i u svakom trenutku morate živeti u skladu sa tim standardima. On želi da budete idealni, a kada izađete iz njegove vizije savršene osobe, odmah će nastati svađe, problemi. Kada je vaša ljubav zdrava, vaš partner uviđa vaše mane i prihvata vaše dobre i loše strane. On vas ne idealizuje u glavi, već želi da uvek budete svoji.

3. Opsesivna želja da dobijete vaše odobrenje - Opsesivni partner vas obasipa poklonima i komplimentima kako bi vas impresionirao. On će koristiti ljubavno bombardovanje da dobije vaše odobrenje. A kada shvati da te je konačno dobio, svi komplimenti i pokloni će prestati. Počeće da se ponaša distancirano kako bi vas držao pod kontrolom. Ovo je jedan od znakova narcisoidnog partnera. U zdravoj vezi, partner ne manipšuliše vašim emocijama i ne igra igrice. Opsesivnoj ljubavi stalno ste u borbi toplo-hladno.

4. Bez promene - Zdrava ljubav će vam omogućiti da se razvijate i rastete kao osoba. Dobar partner će vas podržati u vašim novim poduhvatima. Oni će proslaviti vaša dostignuća. Želi da postanete najbolja verzija sebe. Oni shvataju da je i vaša karijera važna i da ste nezavisna osoba. Ali opsesivna ljubav će podsticati suzavisnost. Zameriće vam što ste se promenili. Oni će se svađati sa vama ako uradite nešto neobično. Ako dobijete priliku da dobijete posao iz snova, umesto da vas podržavaju, učiniće da se osećate krivim što ste sve promenili.

5. Žele da budeš tu za njih sve vreme - Osoba koja je opsednuta vama postaraće se da ste sve vreme sa njom. Kada vas pozovu ili upoznaju, presrećni su do te mere da im je laknulo što su sa vama. Njima nije stalo do vaših potreba i učiniće sve da vas zadrže u svom životu. A ako želite da ih napustite, oni će učiniti sve da vas ne puste. U većini slučajeva to se postiže finansijskom kontrolom, izolacijom od prijatelja i porodice i vašom zavisnošću od njega.

Zaslužujete zdravu ljubavnu vezu i partnera koji će vas toliko voleti da ćete dobiti nova krila života. Očekuju vas nenadmašive visine, poletite, zgrabite ljubav koja vas leči, raduje i donosi mir. Zamenite negativno pozitivnim, zamenite tugu u radost. Srećna, stabilna i zdrava ljubav vaša je misija i zasluga!

Izvor: Sensa