Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SE JOŠ VIŠE ZALJUBLJUJEMO U OSOBU KOJE NAM NE UZVRAĆA LJUBAV: Zamka u koju mnogi upadaju - evo kako iz nje izaći!

Zašto volimo osobe koje nam ne uzvraćaju ljubav - zamka iz koje je teško izaći, ali postoji način!

 Zašto volimo osobe koje nam ne uzvraćaju ljubav_1367502218 Izvor: Shutterstock

Zašto se vezujemo za osobe koje nam ne uzvraćaju ljubav? Sigurno ste bar jednom u životu imali taj osećaj - kad volmo, a sa druge strane nailazimo na ravnodušnost i hladnoću. Mnogi u takvim situacijama pokušavaju da probude ljubav u drugoj osobi, ali to još više ugrožava samopouzdanje, šansu da pronađemo pravu ljubav i nalazimo se u začaranom krugu iluzija. Zašto se to događa?

Pročitajte još

Nedavno istraživanje pokazalo je da nas odbijanje ponekad čini opsesivnima oko jedne osobe, čineći da ih želimo još više. Prema istraživanju psihologa Helen Fišer odbacivanje stimuliše delove mozga odgovorne za pojavu motivacije, osećanja prepoznavanja, vezanosti i aspiracije. Ovde treba pomenuti i kognitivnu disonancu. Da li ste morali da provedete sate pokušavajući da razumete ponašanje svoje voljene osobe, što je na kraju dovelo do pojave neprijatnih misli? Pokušavajući da zadržite pribranost, polako ste postajali sve zabrinutiji, sve dok vam konačno um nije bio preplavljen dramom i negativnim mislima.

U psihologiji se taj osećaj naziva kognitivna disonanca - psihološka nelagoda koju doživljava osoba čije su misli rastrgane između dva ili više sukobljenih uverenja, ideja ili vrednosti. Prisustvo disonance značajno otežava sposobnost usredsređivanja na nešto drugo osim uzroka takve napetosti i pronalaženja načina da se toga rešimo.

Saznajte i...

U odnosima do disonance dolazi kada pokušamo da povežemo mešovite signale - ponašanja koja ukazuju na to da se nekome dopadamo, i njegove postupke koji govore suprotno. Klasičan primer: vas dvoje ste dobro, ali onda vas partner odjednom počne odbacivati. Ovo nas uvodi u neprijatno psihološko stanje, iz kojeg želimo da izađemo što je pre moguće.

Suočeni sa ovakvim problemom, ili želimo da zaboravimo ovu osobu, ili da je bolje upoznamo kako bi joj se ponovo dopali. Da li ste ikada osetili ovako nešto? Toliko želimo da udovoljimo određenim ljudima da isprobavamo sve moguće opcije, a kada više nema preostalih opcija, jednostavno moramo da nastavimo dalje.

U ovakvim situacijama najbolje je početi raditi na odnosu sa sobom, pojačati samosvest i prepustiti se tehnikama koje razvijaju osećaj zdrave ljubavi prema sebi. Samo na taj način možemo osvestiti da ne zaslužujemo odnos kojem opsesivno težimo, a za koji u podsvesti znamo da nema budućnost, već shvatamo da zaslužujemo da budemo voljeni - iskreno i potpuno.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj