Mnoge žene greše kada previše vremena i truda ulažu samo u jedan deo sebe, najčešće u spoljašnji izgled, zapostavljajući ostale i misleći da je to dovoljno da privuku muškarca koga žele. Možda će u tome nekad i uspeti, ali im to neće doneti unutrašnje zadovoljstvo i ispunjenje. Lepota je važna, ali ne i presudna- za ženstvenost i izgradnju ličnosti potrebno je dostići nekoliko nivoa. Evo koji su to:

1. Telo i izgled

Iako je na prvom mestu na ovoj listi, nije najvažnije i ne podrazumeva samo da žena mora da bude lepa po nekim važećim standardima. Žena na prvom mestu treba da bude lepa sebi, zadovoljna sobom. Da bi to postigla, treba dobro da se upozna, da zna šta voli, kako se najbolje oseća. Da uredi svoju spoljašnjost tako da joj ona bude samo dodatni plus, nikako jedini kvalitet koji poseduje. Briga o telu i licu nije samo estetska potreba, već i zdravstvena- kada vežbate i aktivni ste, vaše telo je u dobroj formi i lepo izgleda, ali je i zdravo, što je još važnije. Vođenje računa o ishrani nije samo osnova za dobar izgled, već i za zdravlje, a ukupna posvećanost sebi ogleda se i u zadovoljstvu. Sve je međusobno povezano!

 2. Emocije i osećanja

Ne možete graditi odnose sa drugima bez razumevanja sebe, svojih želja, motiva, potreba. Razmislite o tome koliko dobro čujete svoje emocije, da li znate da postavite granice u vezi, prihvatite komplimente? Da li se osećate srećno i ispunjeno u životu? Ako ne, šta vas sputava? Zašto se plašite da razvijete svoju ženstvenost,  da kažete šta mislite? Važno je istražiti svoje odnose sa roditeljima, prijateljima, partnerima, decom. Slušate li njihove želje, prihvatate li njihove nesavršenosti? Ili se stalno pravdate, tražite odobrenje, kritikujete… ? Radite na svom odnosu sa sobom, ali i sa drugima.

3. Intelekt

Ženstvena žena nije samo lepa i samosvesna. Ona poseduje mudrost, želju da raste i razvija se, da analizira svoje greške. Kako privući muškarca? Postanite zanimljivi sebi, naučite da živite sami, preuzmite odgovornost za sebe, donosite odluke. Ne tražite podršku od drugih, već budite izvor svoje snage. Da biste to uradili, moraćete da razvijete zrelost u sebi, uklonite negativne stavove iz prošlosti, naučite da volite sebe onakvim kakvi jeste. Prestanite da bežite od problema, recite sebi: „Ja gradim svoj život i donosim odluke. Moj život je moja stvar!"

4. Duhovnost

Prava lepota žene nije ni samo spoljašnjost, niti samo odnos prema sebi ili drugima, već i odnos prema svetu. Žena ne može da razvije svoju ženstvenost ako ne zna svoju misiju, ne vidi smisao života, ne razume kojim putem treba da ide. Razvijte sposobnost osećanja života kroz intuiciju i meditaciju, češće komunicirajte sa svojom dušom, ne zaboravite da zahvalite za ono što imate. Pokušajte da osetite ljubav koja je svuda. Otvorite svoje srce za nešto više, naučite da dajete, podelite svoje blagoslove sa drugima. 

Izvor: Sensa