Iako svi znamo da je nemoguće promeniti druge, ljubav nas često ovde uvodi u zabludu i zavarava nas da od voljenu osobu možemo pretvoriti u nekoga potpuno drugačijeg. Ovde smo u iluziji, jer jedina osoba koju možemo da promenimo jesmo mi sami.

Žene koje žele da promene muškarca često misle da postoji neko "tajno dugme" koje će pritisnuti i da će se muškarac pretvoriti u princa iz bajke. Nažalost, to nije tako jednostavno. U ljubavnojvezi mnogi lutaju godinama jer nisu spremni da se suoče sa istinom da se druga strana neće promeniti, osim ako to sama bude želela. Ako muškarcu nedostaje nežnosti, ne pokazuje emocije, nema žene koja može da ga promeni tek tako. Takav čovek ranjivost i iskrenost doživljava kao slabost. On će to moći da promeni tek kada sam odluči da to uradi.

Slična situacija se dešava i kada partneri imaju potpuno različite perspektive i želje. Jedna od najvećih grešaka u takvim vezama je to što žena ne može da prihvati da je njegov um toliko drugačiji od njenog. Ona jednostavno ne može da ga razume. Ona ne razume zašto je on odbija ili ignoriše. Umesto da potraži sreću dalje od ove osobe, ona ulaže ljubav, vreme i energiju u njegovu promenu, sa nadom da će njegovo srce omekšati. Takva žena živi u svojoj perspektivi i stvara sebi lažne ideje. I ona se zapravo udaljava od suočavanja sa istinom.

Žena na ovaj način troši mnogo energije, vreme prolazi,i kako sve više se trudi da njega nauči onome što želi, ona se sve više udaljava od sebe. U ovakvom odnosu postoje patnja i razočaranje, a na kraju i svest da, koliko god da se trudila, ne može da pretvori partnera u drugu osobu.

Mnoge žene se u ovo upuštaju instiktivno jer žele emotivnu bliskost sa muškarcem, iako im on ne odgovara jer zapravo žele da ga menjaju. Važno je osvestiti da ne možemo promeniti druge, ali možemo menjati sebe - ne zbog drugih, nego radi sebe.

Ovo ne znači da ne treba razgovarati sa partnerom o stvarima koje vas muče i ne dopadaju vam se, već da promena druge osobe nije moguća. Takođe, ako osećate da nekoga morate da promenite potpuno da biste uspeli, onda ova veza i nije prava ljubav.

Izvor: Sensa