Svakome se dese trenuci kada se oseća nesrećno, kada misli da je propustio šanse, da je sve uzalud i izgubljeno, da je sreća nedostižna. Tibetanski mudracDalaj Lama veruje da pored stvari koje su van naše kontrole postoje i one koje možemo da kontrolišemo. Među njima je i naš život. Važno je zapamtiti da je svako od nas kreator svoje sudbine

"Svrha života? Pronaći sreću. Mi ne znamo šta će se desiti u budćnosti, ali naše srce živi u nadi. To je ono što nam pomaže da se krećemo dalje. "

I zbog toga uvek moramo da imamo snage da idemo dalje, da ne odustajemo, koliko god da je teško i koliko god se čini uzaludnim. Ali, Dalaj lama ima još jedan važan savet za sve one koji traže svoju sreću. Prilikom nastojanja da pronađemo sreću koncentrišemo se na krajnji cilj, a odričemo se onoga što već imamo. Ali da li je to zaista neophodno? Na tom putu da pronađe ono što je čini sprećnom, osoba izgubi ono što je imala, a što nije znala dovoljno da ceni. Nemojte se lišavati drugih ljudi samo zato što ste možda nekada bili povređeni, ne odričite se karijere da biste se posvetili ljubavi (možete da imate i karijeru i voljenu osobu), omiljenog hobija zarad nečeg drugog. Lišavanjem onoga što volimo uništavamo svoj život jer žrtvovanje nužno ne donosi sreću.Sreća je u nama samima. Dok ne znamo da usrećimo sebe, nikome to neće poći za rukom.

"Šta tražite? Sreću, ljubav, mir? Idete na drugi kraj sveta da je nađete i vraćate se razočarani. Nema potrebe da idete tako daleko. Potražite ih u sebi, u dubini svog srca.

Zastanite i razmislite šta je tačno ono što želite i da li bi vas to zaista učinilo srećnim? Da li to želite iskreno ili zato što osećate pritisak društva da nešto morate? Dajte sebi dovoljno vremena da shvatite šta je ono što želite. Slušajte svoje srce, u njemu se kriju svi odgovori. I zapamtite još jednu mudru izreku:

"Sreća nije gotova stvar. Ona je posledica vaših sopstvenih postupaka i dela"

Sreća je ono što vi za sebe izgradite, ono gde se osećate kao svoj na svome. Gde god to bilo i šta god to bilo. Ali svako od nas može da bude srećan, ako tako odluči.

Izvor: Sensa