Kada negujemo neku želju, mislimo o njoj, trudimo se da je ispunimo, borimo se za svoj san, a onda se ipak ne gododi - šta onda učiniti? Sigurno ste više puta čuli da vam neko u ovakvim situacijama kaže - "Ko zna zašto je to dobro!" Ipak, takve reči ne mogu da uteše, i pitate se šta sada da radite. Odgovor daje Dalaj Lama:

1. Bol donosi lekcije

U životu se smenjuju dobri i teški trenuci, a bol je taj koji dolazi sa svrhom - svaki neuspeh nas uči novim lekcijama. To što se sada dogodio neuspeh, ne mora da znači da nećete uspeti. Ne potiskujte svoju bol, proživite je, a onda napred u borbu-. Nemojte odustati, budite strpljivi.

2. Sve će proći

Tama i svetlost se stalno smenjuju. Ako ste sada srećni, ne mora da znači da već sutra možete biti nervozni. Takođe, ako su sada mračni dani, to ne znači da će se već kroz nekoliko sati tamni oblaci razići i da će vam se dogoditi nešto lepo. Sve će proći, bilo dobro ili loše. Tako kada dođe do neuspeha i lošeg osećaja, recite sebi - proći će!

3. Nervoza i žaljenje vas dodatno sputavaju

Negativno privlači negativno. Ne žalite se iznova na svoju sudbinu, ne očajavajte, ne fokusirajte se samo na negativnost. Kada ste nervozni i okočlo stalno pričate o problemima, nevoljama i greškama, to vas sputava. Mislite na dobro, budite optimistični i dobro će se i dogoditi.

4. Negativne reakcije drugih ljudi nisu vaš problem

Ne dozvolite da vam okruženje kroji sudbinu, ostanite svoji uprkos kritikama, lošim komentarima i zavidnim pogledima. Nastavite da radite na sebi i ostvarenju svojih snova, jer to je samo vaš život.

5. Ono što treba da se desi, desiće se

Snagu dobijate kada odustanete od žaljenja, prigovaranja i počnete da se smejete, ceneći svoj život. U svakoj borbi sa kojom se suočite postoje skriveni blagoslovi, ali morate biti spremni otvoriti svoje srce i um da ih vidite. Možda ne možete forsirati da se neke stvari dogode, ali uvek treba pokušavati. Ipak, u nekim trenucima, kada vidite da više gubite nego dobijate, treba i odustati. Pustite da se stvari ponekad dogode baš onako kako je suđeno.

6. Ne potiskujte emocije

Ne skrivajte u svom srcu emocije - ako vam se plače, plačite, kaa vam se smeje, smejte se glasno... Čak i u trenucima najvćeg neuspeha, pustite neka reka emocija se izlije iz vas. Prodisaćete punim plućima i imaćete više hrabrosti nego pre.

Izvor: Sensa