Da li vam se u ljubavnim odnosima dešavaju slična scenarija? Ako analizirate svoje najživopisnije prošle veze, da li priećujete iste probleme? Da li je partner na početku veze sjajan, a onda dolazi do velikog razočaranja?

Najčešći razlozi zašto osoba iznova ulazi u toksične veze su negativno iskustvo iz detinjstva i psihotraumtska situacija. Ukoliko ste osoba koja je stalno u toksičnoj vezi, analizirajte šta je vaš cilj u vezi. Ponekad biramo partnera, delujući instinktivno, i ne obraćamo pažnju na neusklađenost interesovanja i životnih ciljeva – na primer, želite da imate dete, ali ulaskom u vezu ignorišete stav partnera po ovom pitanju, verujući da u budućnosti će se situacija promeniti.

Kako biste izašli iz ovog začaranog kruga, ponekad je potrebno da potražite stručnu pomoć psihologa ili teraputa. Donosimo vam jednu jednostavnu vežbu koja može pomoći da otkrijete zašto ulazite iznova u iste odnose:

Odredite koja vrsta veze je toksična za vas. Zapišite specifične kvalitete i obrasce odnosa koji vas dovode na pogrešno mesto. Koji su razlozi zašto imate isti negativan scenario.

Napravite sliku muškarca i model željene veze. Razmislite šta konkretno želite, šta očekujete i kako zamišljate sliku-situaciju svog života sa novim partnerom. Nažalost, nova slika se ne može nalepiti u stari ram. Promenite i sliku i model u isto vreme.

Proverite sve što se desilo, po principu realnosti. Šta je moguće u stavrnosm svetu, a šta u filomovima? Sa čim su vaša očekivanja? Moguće je da su vaša očekivanja previsoka, pa čak ni realna.

Razvijte interne resurse. Radite na sebi, razvijajte se, analizirajte svaki dan koji živite, a takođe tražite zajednička interesovanja sa partnerom.

Procenite šta u vašoj unutrašnjoj percepciji utiče na vaš izbor i izgradnju odnosa:

  • Zašto vam je potreban takav model odnosa sa novim partnerom? Ovo će testirati suštinsku vrednost koja će pomoći da se situacija reši
  • Zašto vam je važan takav model i takva slika partnera? Na ovaj način ćete naći uverenje koje pomaže u uspostavljanju novog obrasca
  • Ko ste vi u ovome? Koja je vaša uloga? Odnosno, koji je vaš identitet u okviru novog scenarija veze. Da li ste žena, ljubavnica ili žrtva?
  • Koja je vaša misija u ovom novom životnom scenariju? Šta ćete ovim promenama dobiti korisno i važno? A šta ste spremni da podelite sa svojim partnerom, sa svetom?

Odgovorite na navedena pitanja iskreno izapišite odgovore. Možda vam mogu pomoći da se dublje povežete sa sobom i otkrijete šta je to što treba promeniti, na čemu treba raditi, šta održavati i poboljšati. Tada će vaši ciljevi i namere postati stvarnost, a u glavi će se formirati pozitivan stav koji će vas sprečiti da se ponovo ponašate na uobičajen način i izaberete toksičan tip muškarca.

Izvor: Sensa