Strah od vezivanja i posvećenosti vezi postao je izazov sa kojim se mnogi u savremenom svetu suočavaju. Iako je ovaj strah naizgled neopravdan, posebno za stranu koja je spremna da se veže, on ima duboke emotivne korene iz prošlosti, a jedan od najčešćeg okidača jeste trauma. Kod ovakvog stanja važno je da iskreno razgovarate sa partnerom, da budete otvoreni, da ne forsirate stvari, pokažete razumevanje, a možda čak i potražite pomoć stručnjaka. Važno je i ne mešati strah od vezivanja i kada osoba ne želi da uđe u vezu. Kada postoji strah od obaveza u vezi, osoba voli, želi da se preda, ali se plaši da će biti povređena, da će izgubiti sebe, zastrašena je novom životnom promenom...

Ovih 7 znakova pokazuju da se muškarac plaši obaveza i ozbiljne veze:

1. Okleva da vas predstavi porodici i prijateljima - Prošlo je dosta vremena otkako ste zajedno, a još uvek ne poznajete nijednog prijatelja? Zar njegova porodica ne zna da postojite u njegovom životu? Obratite više pažnje na način na koji vaš partner reaguje kada je u pitanju susret sa porodicom, posebno ako ste već u vezi nekoliko meseci. Ako okleva ili čak postane defanzivna, moguće je da pati od straha od posvećenosti. Razgovarajte otvoreno o ovome.

2. Izbegava upotrebu reči "devojka" ili "partnerka" - Priznanje da nekoga volite je zaista važan korak u vezi. Mnogi od onih koji pate od straha od obaveza radije kažu da nisu ljubitelji etiketa. Predstavljaju se kao ljudi slobodnog duha koji žele da se zabave. To ne mora da znači da on ne oseća nešto prema vama, već da se plaši svojih osećanja.

3. Ne pravi buduće planove sa vama - Ako vas njegovi budući planovi uopšte ne uključuju, ili ne želi sa vama budućnost ili se plaši da vaša veza postaje sve ozbiljnija. Zajednički planovi znače da on zaista vidi svoju budućnost sa vama.

4. Osoba koja se plaši vezivanja želi da se oseća nezavisnim - Često će imati tendenciju da izdvoji nekoliko dana samo za sebe. Možda vam neće pisati ili vas zvati. U redu je kada partneri imaju prostor i vreme za sebe, ali je važno da o tome otvoreno međusobno pričaju, a ne samo da "nestanu". Komunikacija je ključ zdrave veze. Svaka veza zahteva ravnotežu i dva srećna partnera, koji imaju vremena da razviju svoje strasti.

5. Njihovi odnosi nikada ne prelaze određenu tačku - Imaju dugu istoriju kratkih veza koje mogu trajati od nekoliko nedelja do oko 18 meseci. Čini se da ništa ne probija dvogodišnju barijeru. Kada stvari u vezi postanu stvarne, zavlada strah.

6. Plaše se odbijanja - Često to neće ni sebi da priznaju, ali se plaše da će biti odbijeni. Lako se uvrede i shvataju stvari lično što samo povećava taj strah.

Šta možete da učinite u vezi sa muškarcem koji se plaši vezivanja?

Otvoreno komunicirajte s njim i recite mu šta vas muči. Nemojte ga optuživati, niti ulazite u konflikt, već pokažite jasno kako se osećate. Jasno mu pokažite da cenite njegovu slobodu i nezavisnost, ali da vam je potrebna i posvećenost u vezi. Stavite svoje potrebe na prvo mesto. Ako osećate da ne možete nastaviti ovim tempom, ako želite zaista ozbiljnu vezu, stavite sebe na prvo mesto. Ne možete čekati i očajavati zbog osobe koja je već dugo neodlučna.  Ponekad je bolje nastaviti dalje za svojom srećom nego živeti u praznim očekivanjima.

Izvor: Sensa