Da li primećujete da je partner počeo da se udaljava? Da li provodi što manje vremena sa vama? Možda više ne komunicirate kao nekada, osećate da između vas postoji jaz? Kada se partner udalji, većina prvo pomisli na preljubu, ali postoji i nekoliko razloga zbog kojih nastaje hladnoća.

Koji su razlozi zašto ste sa partnerom izgubili bliskost:

1. On sumnja u vezu - Može se desiti da se partner udalji od vas, iako je do sada sve bilo divno jer sumnja u vezu. Na primer, ako razgovarate o važnim događajima o budućnosti poput venčanja, porodice, a ons e udaljava, možda se boji da idete brzo. Oseća da se uključuje u nešto važno i plaši se da ne postane ranjiv.

2. Partner je pod stresom - Moguće je da vaš partner prolazi kroz veoma zahtevan i stresan period za njega. Možda ima stresan period na poslu ili važan pregled, možda ima probleme sa članovima porodice... Stres može biti povezan i sa drugim oblastima njegovog života. Na primer, izgubio je ili se posvađao sa prijateljem, članom porodice, voljenom osobom.

3. Emocionalni poremećaji - Danas su sve češći poremećaji poput anksioznosti i depresije. Pažljivo pratite da li vaš partner ima simptome koji potvrđuju ova stanja. Ukoliko primetite to stanje, predložite partneru da potraži pomoć stručnjaka.

4. Oseća se "ugušeno" - Ako ga često zovete svaki dan, ako se uznemirite kada vam ne odgovori odmah ili ne razgovara sa vama onoliko koliko ste želeli, ako imate puno aktivnosti koje radite zajedno, moguće je da se vaš partner oseća ugušeno. Možda mu treba više ličnog prostora, možda više slobode. U partnerskim odnosima je važno zajedništvo, ali je i bitno da i jedan i drugi partner imaju slobodu i prostor za sebe. Pokušajte da vodite miran, iskren i otvoren razgovor sa njim o tome kako se osećate i vi i on u ovoj vezi.

Ako ne možete da shvatite razloge zbog kojih se partner udaljava i rešite kroz komunikaciju između vas, možete potražiti pomoć terapeuta za parove. Moguće je da ni partner ne razume zašto oseća potrebu da se povuče u svoju ličnu sferu, ali će specijalista moći da vas uputi kako biste mogli da identifikujete koji su problemi u paru, a zatim da zajedno nađete načine da ih rešite.

Takođe, postoje situacije kada se partneri udaljavaju jer više ne postoje iste emocije. U ovim uslovima, on može čak biti taj koji će raskinuti vezu, i vi to ne možete da sprečite, ali možete nastaviti da vodite računa o sebi i svojim odnosima sa prijateljima i porodicom, možete nastaviti da se razvijate profesionalno i lično, možete da se fokusirate na sebe. Iako period raskida nikome nije lak, važno je da se posvetite sebi i da osvestite da je i ovo životna faza koju ćete prevazići. Takođe, ako teško prolazite kroz raskid možete potražiti pomoć psihologa ili psihoteraputa.

Izvor: Yumama