Mnoge ljubavi se završe tako što jedna strana odlazi, a druga ostaje povređena i još voli. Odnos je poput bašte na kojoj stalno treba raditi kako bi ljubav bujala i rasla, ali postoji rizik da će se u jednoj situaciji stvoriti distanca ili hladnoća. U tim situacijama druga strana može dati sve od sebe da zadrži osobu, ali neke greške samo dovode do dodatno gubitka bliskosti. Evo šta savetuje psiholog!

Ako izgubite vrednost u nečijim očima, pustite ga da ponovo uloži u vas. Ono što dobijemo (o)lako, to nema vrednost za nas zato što ništa nismo morali uložiti, poručuje DraganaPenco, autorka YouTube kanala "Veze i one bezveze", diplomirani psiholog- savetnik, sertifikovani CBT i REBT terapeut i teraput za parove.

Šta možemo učiniti kada se partner počne odvajati od nas, emocionalno i/ili fizički? U videu saznajte kako se možete postaviti u tim trenucima, ali, tvrdi autorka, preduslov je taj da niste vi "zabrljali" u odnosu. Dakle, ako ste svesni razloga zašto vas osoba napušta (prevarili ste je, preterano ste ljubomorni, doživljavate napada besa...), onda ovo nije video za vas. Namenjen je onima koji ne znaju zašto ih partner napušta ili ih je već napustio...

Ljudi iz odnosa odlaze iz raznih razloga, ali uopšteni razlog zašto osoba odlazi jeste taj da smatra kako ipak niste toliko vredni da bi se zadržala pored vas. Osoba više ne vidi šta joj donosite u život. Iako u tim trenucima mislite da treba da se dokazujete voljenoj osobi na "tradicionalne načine", odnosno da joj još više dajete sebe i poklanjate joj pažnju, najbolje je to ne učiniti.

Psiholog i autorka videa Dragana tu situaciju uspoređuje sa automobilom; ako ga imamo na raspolaganju i uvek ga možemo voziti, ne razmišljamo o njemu, ali njegova vrednost iznenada poraste kada ga više nemamo na raspolaganju.

Pogledajte u video prilogu savete psihologa šta zapravo treba učiniti kada se partner distancira od vas ili namerava da napusti odnos!

Izvor: Sensa