Ljubav i zaljubljenost imaju moć da transformišu naš mozak – neki delovi se aktiviraju, a neki isključuju. To je nauka o ljubavi! I nije važno da li je u pitanju roditeljska, romantična ili prijateljska ljubav – ona menja način razmišljanja.

7 efekata ljubavi na mozak

1. Zavisnost
Osećanja ljubavi u mozgu obrađuje isti sistem koji se aktivira i kada je osoba zavisna od različitih supstanici ili oblika ponašanja. Preplavljuje nas euforija i osećaji žudnje – ali razlika je velika. Dok zavisničko ponašanje ima katastrofalne posledice po zdravlje i život, kada smo „navučeni“ na ljubav mi smo poletni, entuzijastični i optimistični.

2. Ne postoji više JA
Kada nas preplavi ljubav prestaje onaj unutrašnji moholog koji je samo “ja,ja, ja...“ Sada naš mozak prihvata novi obrazac – razmišljamo o „nama“. Jedno istraživanje iz 2013. godine povezalo korišćenje zamenica u prvom licu jednine (ja) sa većom stopom depresije od onih koi koriste treće lice množine (mi).

3. Duži život
Istraživanje iz 2011. godine je uzelo u obzir 95 članaka koji su upoređivali stopu smrtnosti samaca i osoba sa partnerima. Autori su pronašli dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su sami u povećanom riziku od preuranjene smrti.
Kako neuronačnica Stefani Ortig navodi u intervjuu za New York Times 2022.godine – ljubav je naša biološka potreba: „Moje istraživanje me je uverilo u to da je zdrav ljubavni život – što može da uključuje različite oblike ljubavi – partnersku, ljubav prema prijateljima, deci porodici, pa čak i sportskom timu – ključna za naše blagostanje koliko i zdrava ishrana.“

4. Manje osuđujemo
MR skeniranjem istraživači su otkrili da se kada se zaljubimo, frontalni korteks - oblast mozga koja je odgovorna za rasuđivanje - gasi. Dakle, kada smo zaljubljeni, manje je verovatno da ćemo biti kritični ili skeptični prema osobi do koje nam je stalo.

5. Manje stresa
Čak i samo držanje za ruke dve osobe koje se vole smanjuje krvni pritisak, kontroliše nivo stresa, ublažava fizičke bolove i poboljšava zdravlje.

6. Povezanost i sigurnost
Ljubav u nama pokreće različite hemijske reakcije i lučenje hormona – oksitocin i vazopresin koji se luče i tokom dojenja, trudnoće i perioda povezivanja majke i odojčeta. Oksitocin se luči i tokom zagrljaja, kontakta kože sa kožom sa partnerom, intimnih odnosa i milovanja. Utiču na naš osećaj sigurnosti, zadovoljstva, smirenosti. Vazopresin je povezan sa ponašanjima karakterističnim za duže monogamne veze. Različiti efekti koje imaju ovi hormoni objašnjavaju i kako se veza transformiše iz strastvene u onu koja počiva na dubljoj povezanosti.

7. Fokus i pažnja
Neuronaučnici su povezali strastvenu ljubav sa intenzivnim promenama u emocijama i u opsegu pažnje kao i sa smanjenom kognitivnom kontrolom. Dakle, što ste više zaljubljeni manje smo u stanju da kontrolišemo svoju pažnju i misli.

Izvor: Sensa