Ukoliko bi žene sastavljale listu osobina koje žele da ima njihov potencijalni partner, jedna od njih svakako bi bila emocionalnazrelost. Međutim, često uđemo u odnos sa osobom koja nam se dopada, na početku sve deluje idealno, a onda završimo u vezi sa nekim ko nije pouzdan i čije emocije stalno osciliraju. U takvim vezama smo stalno na relaciji toplo-hladno, nismo ispunjeni i ne dobijamo bezuslovnu ljubav kakvu zaslužujemo.

Normalan deo odrastanja bio bi da se dečaci razviju u muškarce, ali mnogi odrasli muškarci ostaju dečaci, emocionalno su nezreli i odnos sa njima može biti rolerkoster.

Evo po čemu se razlikuje dečak od muškarca:

  • Preuzimanje odgovornosti: Muškarci preuzimaju odgovornost za svoje postupke i odluke. Oni ne krive druge za svoje greške, već razmatraju šta mogu naučiti iz tih grešaka.
  • Samodisciplina: Muškarci su disciplinovani. Čak i kada im je teško, oni istraju u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavili.
  • Pouzdanost : muškarci drže svoja obećanja, razumeju svoje obaveze i svesni su svojih obaveza.
  • Iskrenost: Dečaci često imaju egoističan pogled na svet i ponašaju se na način koji će im najviše koristiti. S druge strane, muškarci se ponašaju etički i pošteno i uvek uzimaju u obzir druge prilikom donošenja odluka.
  • Komunikacija: muškarci jasno i sa poštovanjem saopštavaju svoje misli i osećanja i takođe znaju kako da aktivno slušaju drugu osobu.
  • Briga o svom zdravlju: Muškarci brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju kroz redovno vežbanje, pravilnu ishranu, adekvatan san, upravljanje stresom, emocionalno izražavanje i druge komponente zdravog načina života.
  • Otvorenost: Dečaci su često ubeđeni da je njihova istina jedina istina, dok muškarci ostaju radoznali i otvoreni za različita mišljenja. Razumeju da ljudi imaju različite poglede na svet i da su uvek spremni da saslušaju druge i nauče nešto od njih.

Naravno, svaki dečak može postati muškarac. Ali važno je da radi na sebi, da želi da se razvija i emotivno napreduje, kao i da bude svestan sebe u celosti.

Izvor: Sensa