Dugi razgovori sa prijateljima, neprospavane noći i stalno pitanje: "Zašto nije uspelo?"... Sve ove zamke nakon raskida važno je ostaviti za sobom. Posle mračne faze preboljevanja, polako ste naučili kako da živite bez njega, da se smejet, razvijate, uživate u svakom danu - jednostavno ste nastavili dalje nekim lepšim putem.

Ali iznenada noću stiže poruka ili poziv, a bivši ljubavnik iznenada izjavljuje da želi da se vrati. Neki će odmah prekinuti kontakt, dok će se nekima u stomaku probuditi stari leptirići i osećaće kako im nestaje tlo pod nogama.

Psiholozi smatraju da u roku od dve godine nakon raskida, većina muškaraca koji su samoinicijativno prekinuli vezu pokušavaju da vrate bivšu partnerku. Zašto se ovo dešava? Za to postoji nekoliko razloga:

1. Razočaranje u samački život

Psiha muškaraca je drugačije uređena. Jednom su već prošli trenutak razdvajanja sa ženom, kada su bili odvojeni od majke. Stoga lakše podnose razvod ili razdvajanje. Prešavši prag nekada zajedničkog doma, razmišlja o novom, neverovatnom životu, slobodi, bez ograničenja. Budućnost im izgleda kao srećna priča.

Ali stvarnost je daleko od fantazije: prazan stan, samoćća, praznina, usamljenost. Uskoro počinje da se seća prednosti zajedničkog života, a negativni trenuci se brišu iz sećanja. To se obično dešava sedam meseci ili godinu i po dana nakon raskida. U emotivnom izlivu, muškarac pokušava da se vrati da bi ponovo izgradio odnose.

2. Vlasništvo

Dok oplakujete izgubljenu ljubav, patite i razmišljate samo o njemu, muškarac oseća da ima ogroman uticaj na vaš život. Ali, kada se osamostalite i naučite da budete srećni, moguće je da on iznenada doživljava osećaj ljubomore. Ni on sam ne razume zašto bivši odlazak dalje boli, ali ne može da prizna da će ovo blago otići drugom.

Zato, posle šest meseci ili godinu dana, bivši izabranici pokušavaju da "ispitaju" stanje, da shvate da li utiču na vas emotivno. Ako ne odgovarate na pozive i poruke, uzbuđenje samo raste. Čini mu se da je zaljubljen, da je spreman da vrati izabranicu, ali čim ona pruži šansu, muškarac gubi interesovanje, ponovo ostavljajući devojku slomljenog srca.

3. Ljubav

Da, i to se dešava. Ponekad, da biste razumeli svoja osećanja, morate izgubiti ili biti na distanci. Često volimo osećaj koji se javlja pored nekoga, ali to shvatamo tek kada smo u sasvim drugoj situaciji. Ako je par raskinuo, ali je kasnije uspeo da razgovara i prevaziđe nesuglasice, shvati da osećanja ne nestaju, imaju dobre šanse da počnu iznova i, konačno, izgrade jaku zajednicu koja se ne plaši kriza.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

RAZVOD JE SMRT BEZ UMIRANJA: Danijela Dimitrovska iskreno o razvodu, životu i predrasudama lepih žena Kurir