Dr Džon Gotman i dr Džuli Švarc Gotman u braku više od 35 godina, a ovo dvoje psihologa poznati su po svom radu na stabilnosti odnosa i održavanju braka. Oni su takođe koautori knjiga za pomoć parovima, a objasnili su koja je njihova tajna srećnog i dugog braka. Kako su naveli, jednu stvar uvek izbegavaju, i tu je značajan ključ za sreću.

"Kao psiholozi, proučili smo više od 40.000 parova koji tek treba da započnu terapiju za parove. Takođe smo u srećnom braku jedno sa drugim već 35 godina, tako da znamo ponešto o tome kako da izgradimo uspešnu, dugotrajnu vezu. Ali to ne znači da ne pravimo greške. Svađamo se, frustriramo se, ponekad vičemo jedno na drugo. Mi smo ljudi. Ipak, postoji jedna stvar koju smo naučili da nikada ne radimo - da se svađamo kada smo emocionalno preplavljeni.

Šta je emocionalna preplavljenost?

Emocionalna preplavljenost je kada se osećate psihički i fizički preopterećeni. Često se dešava kada naše telo oseti opasnost tokom sukoba i to nas sprečava da vodimo produktivne razgovore. Otkrili smo da je to uobičajen obrazac u nesrećnim vezama.

Svako ima svoj ugrađeni merač koji meri koliko negativnosti i straha može da primi u jednom trenutku. Kada postane previše, nervni sistem prelazi u preopterećenje i mi u suštini ulazimo u režim "bori se ili beži".

Evo nekoliko znakova emocionalne preplavljenosti:

  • Srce kuca jače i osećate da ostajete bez daha
  • Vilica ili mišići se stisnu
  • Teško čujete svog partnera
  • Borite se da se fokusirate na bilo šta izvan vaših sopstvenih trkačkih misli
  • Želite da vrištite i govorite negativne stvari, pobegnete ili ignorišete svog partnera

Ovakvo ponašanje može da šteti i poverenju vašeg partnera u vas i temeljima vaše veze. Možda ćete potpuno prestati da komunicirate i počnete da se ljutite.

Kako izbeći preplavu emocija tokom konflikta

Teško je da kontrolišete sebe i svoje ponašanje kada ste emocionalno preplavljeni. Možete reći stvari koje ne mislite. Ali vođenje računa o svojim emocijama i mentalnoj energiji može vas sprečiti da odete predaleko.

Kada shvatimo da smo preplavljeni tokom svađe, dajemo jedno drugom do znanja: "Osećam se trenutno preplavljeno i treba mi malo vremena za sebe."

Zatim ulazimo u odvojene prostorije i radimo aktivnost koja nas odvlači ili smiruje. Ovo je važno: ne dozvoljavamo sebi da se "ušuškamo" u sopstvenu uznemirenost. Zatim nastavljamo razgovor u dogovoreno vreme - kada se osećamo bolje. Ova vežba nam pomaže da zapamtimo da krajnji cilj nije da neko od nas "pobedi" ili da ima poslednju reč. Poenta je da zajedno radimo na izazovima kao tim.

U redu je svađati se u vašoj vezi

Neslaganja su normalna i, u nekim slučajevima, zdrava. Čak i kada sukob krene, sposobnost para da ispravi kurs i popravi svoju interakciju zahteva da znaju kada treba da se povuku. Radi se o tome da možete da zastanete usred borbe i ponudite mir. Zapamtite, uspešni parovi se ne svađaju manje od drugih parova – oni se bore bolje."

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Razvod Tiktok/drvlaw