Ukoliko praktikujete meditaciju, ostanite fokusirani na ono što je najbitnije – odvojite se od konstantnog toka misli u umu i posmatrajte sebe. Bez obzira na formu meditacije koju praktikujete (sedenje u tišini i fokusiranje na dah, ponavljanje mantre...) krajnji ishod je unapređivanje uma tako da prepoznajete misli koje imate, ne kao nužnu istinu već jednostavno kao obične misli, kojima nećete pridavati preveliki značaj.

Čuvena Ošova meditacija koja donosi apsolutni mir: naučite kako da dišete krož čakre

Prema JAMA Internal Medicine izveštaju, u više od 47 ispitivanja pokazalo se da programi meditacije smanjuju anksioznost, depresiju i stres, doprinoseći kvalitetnijem životu.

Kada ste prisutni i svesni, smanjujete mogućnost vraćanja mislima u prošlost, što može dovesti do pojave zabrinutosti, depresije ili anksioznosti u vezi sa budućim događajima.

Izvor: Lovesensa

3 saveta za pravilnu meditaciju

Prvo pravilomeditacije je da treba otpustiti dominaciju uma. Nikada i ni zbog čega on ne mora da dominira u pogledu na život. Sve što je brzo, grozničavo je, često i kuso. Nema potrebe da se trudite da opuštate celo telo (može, ali i ne mora) – samo se za početak opustite disanjem. Organizam će se sam opustiti kada se um opusti. Posmatrajte svesno svoj dah; posmatrajte kako dah ulazi i izlazi; posmatrajte udah, posmatrajte izdah. Jednostavno se opustite, posmatrajući disanje. Samo otpustite dominaciju uma preko svesnosti disanja za početak.

Drugo pravilo je neprosuđivanje. Iz opuštenog stanja uma učite se posmatranju života i drugih, bez stalnog prosuđivanja uma. Pri meditaciji svedočenja ništa ne isključujete. Čujete ptice, smiruju vas, čujete zvuk automobila – sasvim je u redu, prihvatate; prolazi saobraćaj ulicom, kiša je, hladno je, toplo je, sve je sasvim u redu, ne sudite umom – sve je deo života. Putnik pored u prevozu možda spava i hrče, pa šta – prihvatite. Ništa se ne odbija. Dok sedite u kolima ili autobusu ili avionu, ili idete ulicom niko neće ni primetiti da ste vi u procesu neutralnog svedočenja.

Treće pravilo meditacije je se što manje mentalno uplićete. Kada um prestane da sudi i misli ne lutaju, ulazi se postepeno u stanje proširene svesti… Ne treba ništa specijalno da menjate u načinu života, samo pustite neka sve teče što prirodnije, bez vašeg preteranog mentalnog uplitanja. Sve se prirodno usklađuje kada ste opušteni i prirodni. To je zakon koji vlada u celokupnoj prirodi, pa važi i za ljude. Biti potpuno prirodan i usklađen sa kretanjem života cilj je ovog procesa meditacije svedočenja. Koncentracija i bilo kakav mentalni napor sužavaju svesnost kako bi se sabrali za nešto trenutno važno kao laserski snop. Ali, kada se mnogo koncentrišemo na bilo šta, onda remetimo životnu energiju. Sistemi organizma se blokiraju jer ostaju bez podrške životne energije. Borite se često sa drugima i u životu, jer se plašite da ne izgubite tu tačku kontrole i sabiranja, pa tako postajete frustrirani, uznemireni… Tada, usled prevlasti koncentracije, napetosti i razmišljanja život postaje uznemiravajuće i opasno mesto. Tako se najlakše gubi snaga životne energije, a dešavaju se razni neuspesi i bolesti.

Nema potrebe za grčem i reagovanjem brigama i strahovima. Prepustite se toku, neka se sve odvija i usklađuje prirodno. To je glavni zakon mudrosti naroda Kine i Indije. Čim se opustite, savršeno usklađivanje započinje prirodno. Budite postepeno svesniji svega:

  • Kada hodate, razmišljajte samo četiri koraka ispred sebe, kaže Buda… 
  • Kada jedete, uživajte više u različitim ukusima i mirisima…. 
  • Kada razgovarate sa drugima, budite svesniji Sebe….. 
  • Sve posmatrajte neutralno…
  • Ničemu nemojte davati preveliku važnost…
  • Ne sudite drugima …
  • Prihvatite takvost života i drugih….

Izvor: Sensa